Hilversummers schrijven boek over Blokker dynasty

Foto: Richard Otto

Sinds kort ligt het boek Blokker: Huishoudwinkel in crisistijd in de winkel. Hilversummers Bas Nieuwenhuijsen en Richard Otto doken in de geschiedenis van de winkelketen.

Blokker verkeert tegenwoordig in zwaar weer, maar dat is niet voor het eerst. Al in de jaren 30 was het bijna over voor de oerhollandse winkelketen van Jacob Blokker. Blokker werd toen op het nippertje gered met familiegeld.

De schrijvers

Schrijver van het boek journalist Bas Nieuwenhuijsen (ANP, NOS) is tegenwoordig als freelance journalist werkzaam voor Immovator en Spreekbuis.nl. Daarnaast is hij werkzaam als trouwambtenaar voor de Gemeente Hilversum. Mediaondernemer Richard Otto is eigenaar van mediabedrijf Tens Media, bekend van de boeken Verdwenen Merken en Vroom & Dreesmann, maar hij is ook initiatiefnemer van HilversumTV en omroepplatform Spreekbuis.

Waarom dit boek?

Samen schreven de twee het boek over de rijke geschiedenis van de Blokkers. Otto: “Ik kom uit een retailgezin. Mijn familie heeft lange tijd een groot meubelconcern gehad in Bussum en Naarden. Net als Bas heb ik een passie voor cultuurhistorie en commercieel erfgoed. Dat is de reden dat we dit boek hebben geschreven”, legt de mediaondernemer uit.

Nooit twijfelen

Otto deelt één van zijn favoriet en volgens hem exemplarische passages. De bedrijfsleiding is in de jaren ’80 als teambuildinguitje een dag samen fietsen op de Veluwe, wanneer de directeur die voorop rijdt de weg kwijtraakt. Bij een splitsing weet hij niet of hij naar links of naar rechts moet. Hij vraagt het daarom aan bestuursvoorzitter Jaap Blokker. Die geeft gedecideerd antwoord dat ze linksaf
moeten slaan. Op de vraag hoe hij dat weet, zegt Blokker: “Man, ik heb ook geen idee. Maar je moet je mensen nooit laten merken dat je twijfelt. Als ik zeg dat we hier linksaf gaan, dan gaan we linksaf.” En dan harder, tegen het overige fietsende Blokker-management: “Mannen, linksaf!”.

Winactie

Benieuwd naar Blokker: Huishoudwinkel in crisistijd? Hilversum.nieuws.nl geeft in samenwerking met de schrijvers vijf exemplaren weg. Kijk op Facebook hoe je er eentje kunt winnen.