Twijfels bij politiek over sloopplan Noord

Foto: Google Street View

Verhuurder de Alliantie vindt dat het blok van vijf flats aan het einde van de Erfgooiersstraat, Dasselaarstraat, Verschurestraat en Van Dijkstraat (138 adressen) niet meer te redden is. Sloop dus wat haar betreft, maar in de Hilversumse politiek groeien de twijfels. De PvdA wil bijvoorbeeld weten waarom sloop de beste optie is. En de SP trekt dit weekeinde de wijk in om naar eigen zeggen de bewoners bij te staan met de poster ‘Slopen is bezopen’.

Dak, buitenmuren en vloer in deze portiekflats zouden volgens de Alliantie zeer slecht zijn. Scheurvorming, stenen die los zitten, beton dat loskomt. De woningbouwvereniging benadrukt dat de zaak onderhouden wordt en dat de veiligheid niet in het geding is. Maar onderhoud zou geen optie meer zijn. In haar visie komen appartementen terug, die aansluiten op de vraag van de woningmarkt in het Gooi. Sloop en nieuwbouw zouden over 2 jaar beginnen. Een definitief besluit is er nog niet, maar de meeste bewoners zouden voorstander zijn van sloop, zegt de Alliantie zelf.

De gemeente is het hiermee eens. Er zouden uitsluitend sociale huurwoningen voor in de plaats komen. De SP zegt gealarmeerd te zijn door huurders die in de stress zitten vanwege de plannen. Dat de woningen in slechte staat zijn, daar is iedereen het wel over eens. Ze zijn ook gehorig en de CV ketels worden niet onderhouden.

Veel vragen
De PvdA wil weten of de mensen terugkunnen naar de nieuwe woningen en welke ondersteuning krijgen ze bij een (tijdelijke) verhuizing? Houden ze dezelfde huurprijs? Zo nee, welke mogelijkheden hebben ze dan? Ook omwonenden zullen de gevolgen merken. Het is een grootschalige operatie. Krijgen we nu weer jarenlange slepende bouwprojecten in Noord? Of worden we ineens geconfronteerd met allemaal lege plekken in de wijk?  En hoe lang gaat dat wel niet duren? Een hele serie vragen dus.

De oppositiepartij vraagt wethouder Van Vroonhoven of zij een presentatie door de Alliantie wil organiseren waarin zij hun plannen aan de raad presenteren. Ook moeten er informatie-/participatiebijeenkomsten voor de wijk georganiseerd worden. D De Alliantie wordt opgeroepen om zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan met de bewoners die hierdoor geraakt worden en helderheid te creëren.