Tiende uitvaartbeurs in Gooiland

Foto: FaceMePLS

In Gooiland wordt zondag 15 maart de tiende editie van de Uitvaartbeurs Leven en Sterven van de Holland Media Combinatie gehouden. Er wordt informatie gegeven over uitvaart, rouw en herdenken. Op de beurs staan 40 standhouders en specialisten. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 16.30 uur, de entree is gratis.

Uit een onderzoek van Monuta is overigens gebleken dat ruim de helft van de jongeren uit Noordholland nog nooit heeft nagedacht over hun eigen uitvaart. Maar 18 procent van de jongeren, die dat wel hebben gedaan, heeft zijn of haar wensen besproken met ouders of vrienden. En minder dan 1 procent heeft dat vastgelegd op papier, computer of bij een uitvaartverzekeraar.

Knuffeldier
Een groot deel van de jongeren, 84 procent, zou bij overlijden iets mee willen nemen de kist. Het gaat dan vooral om foto’s of een knuffeldier. Directeur uitvaart van Monuta Zorg, Roos Zwetsloot, benadrukt het belang om over uitvaartwensen na te denken, ze te bespreken en eventueel ergens vast te leggen. Ook als je jong bent.

“Wij zien het helaas regelmatig dat nabestaanden niet weten wat de wensen van hun overleden dierbare waren. Hierdoor komen nabestaanden voor moeilijke keuzes te staan, terwijl zij het al zwaar genoeg hebben. Er moet zoveel geregeld worden in een hele korte, maar vaak zeer emotionele tijd. Praat erover met je familie of vrienden. Natuurlijk kun je je wensen naarmate je ouder wordt ook weer aanpassen. Zo weten je nabestaanden welke keuzes ze moeten maken”.