Wethouder zet plan sloop KRO-villa’s door

Foto: RTi Hilversum

In Hilversum is nog altijd veel felle discussie over het behoud van monumentale gebouwen. Ook woensdagavond in de gemeenteraad, waar een motie van Hart voor Hilversum om de villa’s op de Julianalaan, behorend bij het KRO-complex, voor sloop te behoeden, het niet haalde.

Verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven(foto) drukte zich als volgt uit:”Die schattige monumentjes slopen, dat is de prijs die je moet betalen voor de toekomst van het totale complex. Een klein offer dat gebracht moet worden”.

Tussen oppositiepartijen enerzijds en coalitiepartners aan de andere kant ontstond een felle discussie over wat nu precies respectloos in het omgaan met de groep gebouwen bij de Emmastraat is. De bulldozer eroverheen of de boel maar laten wegrotten, daar kwamen de onderlinge verwijten ongeveer op neer. In het fragment discussie tussen Hans Haselager(PvdA), Joost van Gilse(VVD), Edwin Goebbels(D66) en als laatste wethouder Nicolien van Vroonhoven.

Het wachten is nu op het advies van de Rijksdienst Monumentenzorg over het totaalplan voor het zogeheten KRO-eiland. Wethouder van Vroonhoven zei zaterdag in de radiouitzending van Politiek aan Huis van de Stichting Politiek Debat Hilversum dat ze niet hoopt dat er daarna nog veel geprocedeerd zal worden.

Bewoners en erfgoedorganisaties overwegen dat omdat ze vooral vinden dat er teveel appartementen komen in dit gebied. Van Vroonhoven vreest dat ze met juridische stappen “hun hand overspelen en dan staat straks iedereen met lege handen”.

Mini-raadhuis
Eerder op de avond werd tijdens de raadsvergadering overigens duidelijk dat een ander monumentaal Hilversumse pand voor dit jaar waarschijnlijk gered is van een kleine slopershamer. In dit geval gaat het om de miniatuurversie van Dudoks beroemde raadhuis in Madurodam.

Burgemeester Broertjes kon melden dat het kleine raadhuis voorlopig blijft staan. Hij vond het rampzalig om het bouwwerkje te slopen in het Dudokjaar. Het is 100 jaar geleden dat Dudok als stadsarchitect in dienst trad van de gemeente Hilversum.

Renovatie
Eerder had de burgemeester van Madurodam, Joris van Dijk, aangegeven dat hij eigenlijk van het raadhuis in de kleinste gemeente van Nederland afwilde. Aanvankelijk wilde hij niet aan renovatie beginnen, maar nu is dat onder voorwaarden toch mogelijk.

Dat kost wel 25.000 euro inclusief BTW, maar Broertjes denkt dit met steun van Lions en Rotary in de Mediastad te financieren moet zijn. Hilversum moet wel aan Madurodam laten zien waarom Dudok zo belangrijk was en is.

Wereldomroep
Dan is er nog een 3de monumentaal gebouw in de Mediastad in het nieuws. Het gaat om de huisvesting van de voormalige Wereldomroep aan de Witte Kruislaan 55. Die is door B en W van Hilversum als rijksmonument bestempeld. Het wachten is nu op het oordeel van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Als die het groene licht geeft, is de monumentale status officieel.