Burgemeester verdedigt publicatie kernwapenstandpunt

Foto: You Tube

Burgemeester Broertjes noemt de kritiek van de Hilversumse VVD op de publicatie over zijn ondertekening van een petitie tegen kernwapens muggenzifterij. Op 22 april zette Broertjes zijn naam onder een oproep van de vredesorganisatie Pax Christi tot een nationaal verbod op kernwapens.

door Frans Regtien

De VVD in Hilversum is het niet eens met het standpunt van de burgemeester, maar stoorde zich vooral aan het feit dat de speciale redactionele pagina van een regionale krant werd gebruikt om dit nieuws naar buiten te brengen. Volgens de liberalen is er geen collegebesluit of discussie binnen de gemeenteraad over geweest.

Bovendien zou het geen Hilversumse aangelegenheid zijn. Fractievoorzitter van Gilse vindt dat Broertjes boven de partijen moet staan en zijn persoonlijke opvattingen niet moet gebruiken in officiele gemeentelijke publicaties.

Ruis
Broertjes reageerde in het wekelijkse televisiegesprek met de lokale omroep RTi Hilversum. “Ja, dat zijn onderwerpen die in de politiek al gauw tot enige ruis leiden. De SP en Groen Links zijn weer heel blij dat ik daar uiting aan heb gegeven. Ik heb het als burgemeester gedaan, ik heb ook nog een positie in de gemeenschap”.

“Ik kan me niet voorstellen dat , als we hier een enquete over zouden houden in Hilversum, er geen grote meerderheid zou zijn die het hiermee eens is. We willen allemaal vrede. Ik heb zelf in de jaren 80 ook nog meegelopen met de anti-kernwapendemonstraties”.

Hij voegde er aan toe niet zelf beslist te te hebben dat dit standpunt op de gemeentepagina van de krant zou komen. “Dat is voor mij gedaan, maar ik heb er geen probleem mee. Het zou anders via de social media toch wel bekend zijn geworden. Ik vind het een beetje muggenzifterij”.