VVD wil onzedelijk betasten in Hilversumse horeca aanpakken

Foto: Wilke Wittebrood

De lokale afdeling van de VVD wil dat het onzedelijk betasten van vrouwen in de Hilversumse horeca stopt. Het heeft daarom een aantal vragen gesteld aan de raad.

De VVD heeft meerdere signalen ontvangen over vrouwen die tijdens het uitgaan binnen Hilversumse horecagelegenheden opzettelijk onzedelijk worden betast. Een probleem dat zich niet alleen in Hilversum maar ook landelijk manifesteert.

De politieke partij neemt die signalen serieus en wil dat veilig uitgaan voor iedereen mogelijk is. Dat is volgens de VVD een verantwoording van de horecaondernemers die al hebben aangegeven er mee aan de slag te willen. Het raakt echter ook het lokaal gezag als het gaat over melden en het doen van aangifte.

Vraag & antwoord

In hoeverre is deze problematiek bekend bij de politie in Hilversum?

Deze problemen zijn niet meer bekend als de gevallen (vijf meldingen) die worden benoemd bij vraag 2 waarvan bij de politie melding is gedaan.

Hoeveel maal is in die periode hiervan aangifte gedaan?

In de periode van 2015 tot en met 10 september 2018 is er in totaal vijf maal melding gedaan, deze waren horeca-gerelateerd (meldingen van incidenten binnen het uitgaansgebied). In deze gevallen werd er vier maal geen aangifte gedaan en is er éénmaal een heterdaad aanhouding geweest tijdens het festival Hilversum On Air in 2015.

Hoeveel maal is in die periode hiervan aangifte gedaan?

Er is één aangifte in 2015 gedaan tijdens Hilversum On Air. De verdachte is daarbij direct aangehouden.

Wordt er actief gestimuleerd binnen het samenwerkingsverband horeca, gemeente en politie om het te melden en er aangifte van te doen?

Bij een strafbaar feit wordt altijd gestimuleerd aangifte, of in andere gevallen, melding te doen.

VVD: “Wij willen samen met horecaondernemers uit het uitgaansgebied, partners en de vertegenwoordiger van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in gesprek en willen peilen of deze problemen worden herkend. Ook bij het portiersoverleg van de horecaondernemers maken wij melding van het feit dat er binnen het uitgaansgebied sprake kan zijn kan van het onzedelijk betasten van bezoekers van de horeca. Wij roepen hen, en overige partners op om adequaat om te gaan met meldingen.”