Langs de Utrechtseweg in De Bilt is nog maar enkele dagen een indrukwekkend mijnbouwproject met een grote boortoren te zien. Binnenkort zal dit plaatsmaken voor nieuw ingezaaid grasland, met wellicht ook het vooruitzicht op verwarming van huizen met aardwarmte. De gemeente De Bilt krijgt mogelijk een onverwachte kans op een nieuwe duurzame energiebron.
Staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) onderzoekt al geruime tijd de mogelijkheid om woningen in de toekomst te verwarmen met geothermie, oftewel aardwarmte. Verschillende aardlagen in het oosten van Utrecht bleken bijzonder geschikt voor verdere verkenning van dit warmtepotentieel.
De wethouder van De Bilt, Krischan Hagedoorn, benadrukt het belang van het onderzoek voor de regio: "We leveren een substantiële bijdrage om de kansen van aardwarmte in kaart te brengen, niet alleen voor De Bilt maar mogelijk ook voor andere regio's waar de aardlagen zich uitstrekken." Het verzamelen en analyseren van data is een langdurig proces, maar de potentie voor duurzame verwarming is veelbelovend.
Hoewel het mijnbouwproject geen directe voordelen oplevert voor De Bilt zelf, blijft de wethouder optimistisch. De mogelijkheid van grootschalige toepassing van geothermie in de gemeente zou een welkom gelukje zijn. Na het afronden van de boringen zal het terrein worden hersteld en opgeruimd, zonder sporen van de boortoren.
De gemeente De Bilt zet ook in op aardgasvrije oplossingen, zoals het aanleggen van een warmtenet met behulp van aquathermie. De proeftuinwijk Brandenberg-West toont veelbelovende resultaten voor het realiseren van aardgasvrije woningen. De gemeenteraad neemt dit jaar een besluit over de toekomstige energievoorziening in de wijk.