Recente gegevens tonen aan dat bijna de helft van de huizen in Hilversum slecht geïsoleerd is, wat overeenkomt met bijna 12.000 huizen. Deze cijfers, afkomstig van het Kadaster en de RVO, onthullen een zorgwekkend patroon binnen deze gemeente, met slechtere isolatieverhoudingen in vergelijking met soortgelijke gemeenten.
Vooral bewoners van eengezinswoningen ervaren vaak slechte isolatieomstandigheden, waarbij één op de twee woningen te kampen heeft met dit probleem. In vergelijkbare gemeenten is één op de drie eengezinswoningen zelfs geclassificeerd als een 'doorwaaiwoning'. Binnen Hilversum blijkt dat één op de drie appartementen ook onvoldoende geïsoleerd is.
Interessant genoeg blijkt één op de acht huizen in Hilversum juist goed geïsoleerd te zijn, terwijl de rest zich in de categorie 'redelijk' bevindt. Appartementen tonen hier een gunstiger beeld, met één op de zes bewoners die genieten van goede isolatie. In tegenstelling hiermee is slechts één op de vijftien eengezinswoningen in Hilversum goed geïsoleerd.
De gepresenteerde cijfers richten zich met name op buitenmuurisolatie, waarvan de kwaliteit meestal bekend is bij huizenbezitters. Deze kwaliteit wordt vaak afgeleid van het energielabel van de woning. Opvallend is dat woningen die vóór 1992 zijn gebouwd en geen energielabel hebben, niet zijn meegerekend in deze analyse, wat bijna een derde van de Nederlandse woningvoorraad betreft.
Uit gegevens blijkt dat gevelisolatie onder woningeigenaren in Hilversum minder populair is, ondanks de beschikbare subsidies. Het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren slechts 212 gevels geïsoleerd, met een totale subsidie-uitkering van 154.977 euro. Dit verschil in populariteit kan te maken hebben met de omgevingsvergunning en het bijbehorende kostenplaatje.
Hoewel het isoleren van een buitengevel een financiële investering vereist en een impact heeft op het uiterlijk van het huis, brengt het aanzienlijke besparingen met zich mee. Gemiddeld kan een hoekwoning tot 530 kubieke meter gas per jaar besparen, wat overeenkomt met ongeveer 750 euro. Dit is een significant verschil met het gemiddelde gasverbruik van een niet-geïsoleerde hoekwoning in Hilversum, dat ongeveer 1180 kubieke meter gas per jaar bedraagt.
In een vergelijkende analyse met vijftien soortgelijke gemeenten, zoals Haarlem, Den Bosch en Utrecht, onderscheidt Hilversum zich door de isolatieproblematiek. De focus op duurzame investeringen en isolatiekwaliteit is essentieel om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verlagen.