In het hart van Hilversum, waar het imposante raadhuis de tand des tijds heeft doorstaan, klinkt een verhaal van moed en overleving uit een tumultueuze periode.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het raadhuis van Hilversum als een sinister bolwerk voor de Duitse Wehrmacht. Terwijl de schaduw van de bezetter over de stad viel, vonden dappere zielen, waaronder enkele onderduikers, een precaire schuilplaats in de muren van dit machtige gebouw.
Op 7 mei 1945 werd Hilversum bevrijd door Britse en Canadese troepen, waarmee een donkere periode ten einde kwam. De herinneringen aan de bevrijding blijven echter levendig in de geschiedenis van het raadhuis, waar ooit NSB-burgemeesters hun zetels innamen en controversiële huwelijken werden voltrokken.
Het Dudok Architectuur Centrum presenteert nu een aangrijpende tentoonstelling die de vergeten verhalen en voorwerpen uit de bezettingstijd tot leven brengt. Van alledaagse artefacten tot huiveringwekkende overblijfselen, elk object vertelt een uniek verhaal van de oorlogsjaren in Hilversum.
De tentoonstelling 'Van Geheim Oorlogshoofdkwartier tot Herdenkingstentoonstelling' is te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum, gehuisvest in het historische raadhuis van Hilversum, van woensdag tot en met zondag. Stap binnen en laat de geschiedenis tot leven komen uit de sporen van het verleden die nog steeds zichtbaar zijn in de muren van dit iconische gebouw.