Hilversum staat op woensdag 26 februari stil bij de Februaristaking van 1941, een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis. Met namen zoals Gerard Klein, Youssef Douzi, Pieter Broertjes en burgemeester Gerhard van den Top, herdenken de aanwezigen de groeiende intolerantie jegens minderheidsgroepen.
Op 25 en 26 februari 1941 brak in Amsterdam de Februaristaking uit, die zich verspreidde naar onder andere Hilversum. Op 26 februari 1941 kwamen burgers uit alle lagen van de bevolking in Hilversum bijeen om te protesteren tegen de jodenvervolging en de bezetting door nazi-Duitsland. De aanwezigheid van nazi's en NSB'ers maakte de staking des te indrukwekkender.
Op woensdag 26 februari om 17.00 uur vindt de herdenking plaats op Seinhorst aan de Jan van der Heijdenstraat. Tijdens de herdenking spreken voorzitter van de Joodse Gemeente Hilversum Gerard Klein en jongerenwerker Youssef Douzi over de actuele tendens van het aanwijzen van Joden en moslims als zondebokken. Oud-burgemeester Pieter Broertjes opent de herdenking met een gedicht van Remco Campert, en dichteres Iris Drenth draagt een speciaal geschreven gedicht voor. Burgemeester Gerhard van den Top zal de herdenking afsluiten.
De herdenking wordt muzikaal ondersteund door jeugdige violisten van het Gemeentelijk Gymnasium. Met deze herdenking wil Hilversum de moedige daden van de Hilversummers die zich hebben verzet tegen fascisme en antisemitisme eren en het belang van tolerantie benadrukken.