Nog heel even en dan bestaat Hilversum 600 jaar. Vieren we dat dan als stad, of als dorp? Het is een discussie die Hilversum al decennia bezig houdt. De één weet zeker dat Hilversum een stad genoemd moet worden, de ander houdt vast aan dorp.
De meeste Hilversummers die in de plaats geboren zijn, zijn ervan overtuigd: het is een dorp. Veel mensen kennen elkaar en het heeft geen officiële stadsrechten. Toch denkt historicus en Hilversum-expert Pieter Hoogenraad hier anders over.
Hoogenraad benadrukt dat Hilversum een streekziekenhuis, een vliegveld, een haven, een gymnasium, en een theater heeft, elementen die niet typisch zijn voor een dorp. Hij pleit ervoor dat Hilversum volgend jaar, ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan, officieel stadsrechten krijgt.
In de middeleeuwen kregen verschillende plaatsen stadsrechten. Hilversum had toen nog maar 7.000 inwoners. De aansluiting op het spoor in 1874 bracht een snelle groei teweeg en veranderde de status van Hilversum. Hoogenraad begrijpt de historische discussie, maar benadrukt de transforma..
Hoewel veel inwoners Hilversum nog steeds als dorp beschouwen vanwege de charme en traditionele opvattingen, benadrukt Hoogenraad dat Hilversum nu officieel een stad is. De vraag of Hilversum daadwerkelijk stadsrechten krijgt, blijft nog onbekend.