De gemeente Hilversum heeft het afgelopen jaar een indrukwekkend aantal bouwvergunningen verstrekt voor nieuwbouwwoningen. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er maar liefst 553 bouwvergunningen zijn afgegeven, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023, toen slechts 152 vergunningen werden verleend.
Niet alleen is het absolute aantal bouwvergunningen in Hilversum gestegen, maar ook verhoudingsgewijs presteert de gemeente bovengemiddeld in vergelijking met andere gemeenten. Dit komt naar voren in een vergelijking met landelijke cijfers waaruit blijkt dat Nederland als geheel een grote uitdaging heeft om het woningtekort aan te pakken.
Nederland moet jaarlijks maar liefst 100.000 nieuwe woningen bouwen om het groeiende woningtekort te verminderen. Ondanks een stijging in het aantal bouwvergunningen in 2024, van 54.000 naar 67.000, blijft het totaal nog ver verwijderd van de benodigde aantallen. De bijdrage van Hilversum is hierin een lichtpuntje, maar onvoldoende om de nationale behoefte te vervullen.
In Hilversum zijn vorig jaar 184 nieuwbouwwoningen opgeleverd en zijn er 127 woningen gesloopt. Op dit moment bevinden zich 281 huizen in de bouwfase, terwijl de start van de bouw van nog eens 882 woningen op handen is. De doorlooptijd van vergunning tot oplevering bedraagt meestal twee jaar, wat suggereert dat het aantal opgeleverde woningen in de komende jaren verder zal stijgen.
Van de bouwvergunningen in Hilversum waren slechts zes bestemd voor koopwoningen, terwijl het overgrote deel (379) voor huurwoningen was, waarvan het merendeel in opdracht van woningcorporaties. Daarnaast werden 168 vergunningen verstrekt voor woningen in opdracht van bedrijven.
Deskundigen, zoals woonhoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft, uiten hun zorgen over het trage nieuwbouwtempo in Nederland. Het realiseren van 100.000 nieuwe woningen per jaar lijkt volgens hen nog lange tijd een uitdaging te zijn.