Beeld Prometheus na 18 jaar weer terug op vertrouwde plek

Foto: Wilke Wittebrood

Op donderdag 10 oktober 2019 keert het beeld Prometheus, ook bekend als Jan Propaan, weer terug in het plantsoen aan de Minckelersstraat.

Het beeld van Nic Jonk, verdween in 2001 uit het straatbeeld. Wethouder Arno Scheepers viert deze terugplaatsing samen met omwonenden, de bewoners van Villa Industria en oud-medewerkers van het GEB.

Jan Propaan

Op 10 oktober 1960 was het feest in Hilversum. Het was namelijk 100 jaar geleden dat de gemeente voor het eerst gas kreeg en 60 jaar geleden dat huishoudens aan het elektriciteitsnetwerk werden gekoppeld. Een heuglijk feit, vond het toenmalige gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Boot. En daarom vroeg de gemeente aan kunstenaar Nic (Nicolaas) Jonk (1928 – 1994) om een beeld te maken dat bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB) kwam te staan. In oktober 1960 was het zover: de onthulling van het beeld Prometheus, genoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie. In de volksmond kreeg Prometheus al snel een bijnaam: Jan Propaan.

Minckelersstraat

In 2001 verwijderde de gemeente Hilversum Prometheus uit het plantsoen aan de Minckelersstraat. Daarvoor ware twee redenen. De 2,5 meter hoge sokkel was in slechte staat én de herontwikkeling van het REGEV-terrein (Regionale Energiebedrijven Gooi- en Vechtstreek )– waar het Energie Bedrijf ooit stond – ging van start. Prometheus werd verplaatst naar de opslag van de gemeente. Nu 18 jaar later is het beeld terug. Met een nieuwe sokkel. Op de plek waar ooit het Gemeentelijk Energie Bedrijf stond, is inmiddels de woonwijk Villa Industria verrezen. Nu is het tijd om Prometheus/Jan Propaan naar zijn vertrouwde plek aan de Minckelersstraat te laten terugkeren.