Land en Boschzigt heeft nieuwe specialiteit: eetbare bloemen

Foto: landenboschzigt.nl

Eetbare bloemen zijn de kleurige ‘finishing touch’ van een gerecht. Op biologische tuinderij Land en Boschzigt, gelegen langs de ’s Gravelandseweg net buiten Hilversum, kunt je ze halen. Biologisch gekweekt.

Op dit moment zijn beschikbaar: viooltjes, goudsbloemen (calendula), oostindische kers, komkommerkruid (borage) en courgettebloemen. En binnenkort ook rode en witte pronkboonbloemen.

Eetbare bloemen

Sinds dit jaar worden op tuinderij Land en Boschzigt een aantal bijzondere groenten gekweekt, waaronder eetbare bloemen. Eetbare bloemen zijn over het algemeen vrij neutraal van smaak en maken veel gerechten tot een kleurig feest. Ze zijn geschikt voor het versieren van gebak, desserts, salades, (hartige) taarten, cocktails en limonades. Land en Boschzigt biedt verschillende kleuren bloemen: paars, oranje, geel, rood, blauw en wit.

Geschikt voor zoete gerechten

Viooltjes, komkommerkruid, goudsbloemen en bloemen van de pronkboon zijn goed te verwerken in zoete gerechten, zoals taart, gebak, desserts, cocktails, limonade en water. Het paarse viooltje smaakt licht kruidig, de oranje bloemblaadjes van de goudsbloem geven een zijdeachtig gevoel in de mond, de blauwe sterren van het komkommerkruid smaken – zoals de naam al zegt – licht naar komkommer, en de bloemen van de pronkboon geven een hint van sperzieboon.

Geschikt voor hartige gerechten

Alle bloemen zijn geschikt voor hartige gerechten zoals salades en quiches, maar in het bijzonder de pittig en peperig smakende bloemen van de oostindische kers. Deze bloemen zijn er in de kleuren oranje, donkerrood en geel. De grote gele courgettebloemen zijn geschikt om te frituren of te vullen en gebakken.

Andere bijzondere groenten

Naast eetbare bloemen kun je op Land en Boschzigt ook terecht voor de zilte groente ijskruid, slangenradijs, chioggia-biet met roze en witte ringen, ronde courgette, en golden en purple frills bladmosterd. Alle groenten en bloemen op Land en Boschzigt zijn biologisch gecertificeerd gekweekt, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.