Hilversum bij snelst groeiende stations over 2016

Foto: Floris Visman

De stations Hilversum en Hilversum Sportpark horen landelijk bij de snelst groeiende stations. Het dagelijks aantal reizigers groeide met 7 procent en 11 procent.

Op een gemiddelde werkdag in 2016 maakten zo’n 1,2 miljoen reizigers gebruik van de Nederlandse stations waar een NS-trein rijdt. Op station Hilversum waren dat er afgelopen jaar dagelijks 25.779, zo blijkt uit cijfers van de NS. Dat is 7 procent meer dan in 2015 (24.105 reizigers).

Sportpark

Station Hilversum Sportpark groeide nog sneller dan grote broer Hilversum. Het dagelijks aantal reizigers steeg daar afgelopen jaar met maar liefst 11 procent van 3.853 naar 4.277.

Media Park

Merkwaardig genoeg daalde het aantal dagelijkse reizigers in 2016 op station Media Park met een procent. Van 7.125 dagelijkse reizigers in 2015, naar 7.057.

De NS maakt wel een aantal kanttekeningen bij de cijfers.

  • De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS rijdt.
  • Op stations waar ook andere treinvervoerders actief zijn, zijn alleen de in‐ en uitstappers van NS‐treinen weergegeven.
  • Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver.

Bekijk hier de complete lijst.