Zonnestraal: natuur en architectuur komen samen

De Open Monumentendagen zijn weer achter de rug. De rondleiding over landgoed Zonnestraal was een tocht langs een bouwkundige wonder, waarbij je hoopt dat de echte zonnestralen ook daadwerkelijk aanwezig zijn, omdat daarmee het door de architecten bedachte lichtspel met de buitenlucht het beste tot uitdrukking komt.

Gids Jan Schriefer verwoordde het zo: “Ik loop hier mijn hele leven al rond, maar zelf nu weet de architect me nog iedere dag te verbazen met zijn lichtvondsten”. Schriefer leidt het publiek al sinds 1983 rond. Zijn leven is vervlochten met Zonnestraal. Geboren als zoon van een tuberculosepatient heeft hij er vervolgens zijn leven lang gewerkt.

Hoofdgebouw
Het hoofdgebouw in het hart van het complex stond centraal in zijn verhaal(zie foto’s). Een indrukwekkende en boeiende geschiedenis over bijvoorbeeld de strijd tegen tuberculose en de manier waarop de ontwerpers van Zonnestraal steeds hebben nagedacht over de manier waarop natuur en architectuur op een indrukwekkende manier samenkomen.