Honderden bezoekers bij ‘Amy’ in Filmtheater

Het Filmtheater aan de Herenstraat deed zaterdagavond goede zaken. De voorpremiere van de documentaire ‘Amy’ over het tragische leven van zangeres Amy Winehouse leverde tegelijkertijd 3 volle zalen op.

door Frans Regtien

Honderden mensen kwamen af op de eerste vertoning van dit ruim 2 uur durende meesterwerk van Asif Kapadia. Hij was ook maker van ‘Senna’, over leven en dood van de gelijknamige Formule 1-autocoureur.

De bezoekers werden vooraf en na afloop vermaakt door Tessa Belinfante, die in de lobby met begeleiding muziek van Winehouse zong(zie een van de foto’s). ‘Amy’ is een ontroerend document over een fenomenale jazz-zangeres die uiteindelijk onvermijdelijk ten onder gaat aan haar verslaving.

Tony Bennett
Kapadia had daarvoor unieke opnamen uit familiebezit en gesprekken met famileleden, vrienden en de zangeres zelf verweven met internationale optredens. Bijzonder zijn de beelden waarin ze, kort voor haar dood, een duet zingt met de door haar zo bewonderde Tony Bennett.

Ook is er een opname te zien van haar optreden tijdens het Nederlandse North Sea Jazz Festival, toen nog in den Haag, in de zomer van 2004. Vanaf komende woensdag 12 augustus draait ‘Amy’ mee in de reguliere programmering van het Hilversumse Filmtheater. Een absolute “must see” voor de fans.

http://www.filmtheaterhilversum.nl/films/936-amy.html