“Jammer dat bakkers in Hilversum verdwijnen”

Foto: Google Street View

Komende dinsdag 11 augustus tussen 10 en 15 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in bakkerij Silfhout, al tientallen jaren een begrip in Hilversum. Piet De Saegher, die sinds 1969 al in de winkel staat, stopt ermee. De machines, het decoratiemateriaal, de diepvriezer en de koelkast komen online in de verkoop te staan.

Over en uit dus en dat betreurt De Saegher, zo zei hij in gesprek met de lokale omroep RTi Hilversum. “Het is jammer dat alle bakkers uit Hilversum verdwijnen. Dat gaat me best aan het hart. Ik had graag gezien dat er weer een bakkerij hier was gekomen”. Contacten met opvolgers waren er wel, maar die liepen op niets uit.

Hij noemt de concurrentie van de supermarkten als een van de oorzaken van de sluiting. “Ik zie het om me heen, het jongerenpubliek, de kamerbewoners, die gaan niet meer naar de bakker maar na 6 uur ‘s avonds na het werk gelijk de supermarkt in. Het is niet anders” verzucht hij.

Parkeerbeleid
Ook het eenrichtingsverkeer en het parkeerbeleid in de Havenstraat spelen volgens hem een rol bij de terugloop van de bezoekersaantallen. “Je ziet het zo vaak gebeuren, even een half broodje of een gebakje halen en dan hebben ze meteen een bon. Ja, je moet ook natuurlijk wat in de meter gooien, dat is waar”.

Vier jaar geleden overleed zijn vrouw. Daardoor kwam geleidelijk steeds meer druk op zijn schouders liggen. Want werk maakte De Saegher er nog wel volop van. “60 tot 70 uur werken, ook aan de decoraties, ik heb het altijd met veel plezier gedaan, het hoorde erbij”.

“Zeker rond de feestdagen, dan moet een bakkerswinkel er feestelijk uitzien. Dat wil de klant nu eenmaal. Ik zal het allemaal wel missen hoor. We kunnen alleen maar met de herinnering voortleven”. Luister hier naar het gesprek dat Frans Regtien met hem had.