Kritiek op Huishoudelijke Hulp Toelage

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Slechtere salarissen en oneigenlijke concurrentie. Ook de Hilversumse wethouder Arjo Klamer erkent dat er nogal wat haken en ogen zitten aan de zogeheten Huishoudelijke Hulp Toelage, waarover wethouders in onze regio donderdag 28 mei gaan praten.

Met name de vakbond FNV Zorg Welzijn en de Hilversumse SP-fractie protesteren tegen de door regionale ambtenaren voorgestelde nieuwe werkwijze. Hierdoor krijgen mensen die daar behoefte aan hebben gesubsidieerde huishoudelijke hulp en kan een deel van de ontslagen thuiszorgmedewerkers weer aan de slag.

Boodschappendienst
Staatssecretaris van Rijn heeft 6,8 miljoen euro beschikbaar voor de regio Gooi- en Vechtstreek in de komende 2 jaar. De regeling is inzetbaar voor ‘particuliere dienstverlening in de breedste zin van het woord’. Behalve schoonmaakondersteuning valt ook te denken aan koken, was- en strijkservice en een boodschappendienst.

Volgens de SP en de FNV is het de bedoeling dat het om zorgbanen blijft gaan, niet om louter schoonmaakwerk. Als de wethouders het plan van aanpak donderdag hebben vastgesteld, wordt het nog voorgelegd aan het ministerie van VWS en de regionale gemeenteraden.