Alliantie jaagt actief op woonfraudeurs

Foto: Google Maps

De Alliantie, de grootste woningverhuurder in de Gooi en Vechtstreek, jaagt actief op woonfraudeurs. Dat leidt tot veel meer ontruimingen. Vorig jaar kwamen zo vijftig zeer gewilde sociale huurwoningen beschikbaar.

Eerder reageerde de Alliantie alleen op klachten en tips van omwonenden en lag het aantal ontdekte fraudegevallen in het Gooi op vijftien per jaar. In de helft van de vorig jaar ontdekte gevallen gaat het om illegale onderhuur.

,,Het is administratief recherchewerk. We vergelijken bijvoorbeeld bestanden met elkaar door betere samenwerking met politie en gemeenten. Zo ontdekken we dat iemand niet op het adres woont dat hij van ons huurt’’, zegt woordvoerster Jennifer de Graaff in de Gooi- en Eemlander.

Brievenbussen
Ook overvolle brievenbussen en geen contact kunnen krijgen met een huurder, leidt tot alarmbellen. Betrapte onderhuurders kunnen rekenen op een ’humane’ behandeling. De Alliantie ziet hen als slachtoffers van huisjesmelkers. De Graaff: ,,Wanhopige mensen, die nergens anders terecht kunnen.’’

Het kweken van wiet is in een kwart van de gevallen de reden om een huurwoning af te pakken. Ook stuit de Alliantie op gekraakte huizen en illegale bedrijvigheid. Het Gooi en Omstreken komt per jaar tot een á twee ontruimingen om woonfraude. Dudok Wonen ontruimde vorig jaar negen ’fraudepanden’.