Twee Hilversumse scholen behoren tot excellente elite

Het Comenius College uit Hilversum voor vmbo-t, havo en vwo behoort tot de 106 excellente scholen van Nederland. Vijf Gooise onderwijsinstellingen mogen zichzelf vanaf nu opnieuw een excellente school noemen. Daarnaast is er met de Gooise Praktijkschool uit de Mediastad een nieuwkomer in de jaarlijkse lijst van het ministerie van Onderwijs(zie You Tube filmpje)

Behalve het Comenius prolongeerden het Vechtstede College in Weesp en de Dr. Maria Montessorischool in Huizen prologeerden hun prestigieuze predikaat. De Juliana Daltonschool in Bussum is inmiddels vaste klant in de lijst. Ook plaatsgenoot Goois Lyceum (havo/vwo) heeft zijn titel behouden.

Het aantal zogenoemde excellente scholen is dit jaar flink gestegen, van 76 naar 106. Excellente scholen zijn scholen die zowel op de kernvakken als daarbuiten uitzonderlijk goede resultaten behalen. Ook kijkt de jury naar de aandacht die de school heeft voor leerlingen die het erg goed doen of voor leerlingen die juist extra hulp in de klas nodig hebben.
Burgerschap
Naast indicatoren als de cito-score of examencijfers is er aandacht voor onderwerpen als burgerschap, sociaal-emotionele vorming en internationale oriƫntatie. Van belang is ook dat een school inzicht heeft in de eigen succesfactoren en bijstuurt als de resultaten anders zijn dan gewenst. Dit jaar meldden 187 scholen zich voor het stempel gemeld. Scholen moet zichzelf hiervoor opgeven.