Internetactie voor behoud mini-raadhuis

Foto: Nieuws.nl

Er is een burgerinitiatief van de grond gekomen om 25.000 euro bij elkaar te krijgen voor het behoud van de miniversie van het Hilversumse Raadhuis in Madurodam. Ad Bakker is de initiatiefnemer.

door Frans Regtien

“Het is ons raadhuis. 60 jaar geleden ging ik als jochie van 6 met mijn ouders naar Madurodam en zag het daar”, zo zei hij in het radioprogramma Wat leeft in Hilversum van de lokale omroep RTi. “Ik zou graag willen dat mijn achterkleinkinderen dat ook nog kunnen zien”.

“Dit is iets wat Dudok weerspiegeld en daar moeten we in Hilversum heel trots op zijn. Hij heeft mooie gebouwen neergezet. Ze komen uit de hele wereld hier naartoe om ze te zien. Nou, dat betekent wel iets”.

Inzameling
Via internet wordt een inzamelingsactie gestart. Mensen die graag hun motivatie voor het behoud van het miniraadhuis willen aangeven kunnen dat doen via [email protected]. Bakker zal die verhalen dan aan burgemeester Broertjes doorgeven, zegt hij.

De burgemeester kon woensdagavond in de gemeenteraad melden dat het kleine raadhuis in Madurodam voorlopig blijft staan. Hij vond het rampzalig om het bouwwerkje te slopen in het Dudokjaar. Het is 100 jaar geleden dat Dudok als stadsarchitect in dienst trad van de gemeente Hilversum.

Stadsarchitect
Broertjes had de burgemeester van Madurodam, Joris van Dijk, er van overtuigd dat sloopplannen even in de ijskast moeten worden gezet. De renovatie kost wel 25.000 euro en bovendien moet Hilversum duidelijk op papier zetten waarom behoud op lange termijn noodzakelijk is.

De Hilversumse burgemeester zelf suggereerde dat Rotary en Lions kunnen bijspringen, maar Ad Bakker gelooft dat de burgerij van Hilversum dat zelf ook kan opbrengen. De Mediastad heeft 80.000 inwoners en dan zou 50 eurocent per Hilversummer ruim voldoende moeten zijn, meent hij.

Lees ook