Knuffels MH 17 ramp overgedragen

Foto: Novum

De gemeente Hilversum en Schiphol dragen de knuffels die na de ramp met de MH 17 vorig jaar zijn neergelegd bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne en Schiphol over aan de Stichting Vliegramp MH 17, waarin de nabestaanden van de vliegramp zich hebben verenigd. De gemeente en Schiphol hebben dit in gezamenlijk overleg met de Stichting afgesproken.

Het gaat om knuffels met kaarten en brieven die destijds bij de kazerne en op Schiphol zijn neergelegd voor specifieke slachtoffers en hun nabestaanden. Binnenkort worden deze knuffels overhandigd aan de Stichting. Zij zullen de knuffels met de kaartjes en de brieven aan de nabestaanden geven. De Stichting bepaalt deze zomer wat er met de rest van de knuffels gebeurt.

Monument
“De nabestaanden willen graag zelf bepalen wat er met de knuffels gebeurt. Wij ondersteunen dit graag. Ook op het gebied van de komst van een nationaal monument voor de slachtoffers beslist de Stichting. Eerder gaf het bestuur van de Stichting aan in 2017 een dergelijk monument te willen onthullen. De gemeente Hilversum is hierbij graag tot steun”, aldus burgemeester Broertjes.

“Van een Hilversumse nabestaande ontving ik zonnebloemzaden uit het veld in Oekraïne waar het toestel is neergestort. Die heb ik overgedragen aan Pinetum Blijdenstein op de Van der Lindenlaan in de wijk Boomberg. Daar worden uit die zaden zonnebloemen opgekweekt. Voor die bloemen zullen we rond 17 juli toepasselijke bestemmingen vinden”.

Rotondes
“Daarbij kun je denken aan de overhandiging aan sportverenigingen en scholen waar slachtoffers op zaten. Daarnaast zal een aantal rotondes in Hilversum worden ingezaaid met deze zonnebloemzaden. Zo ontstaat een even krachtig als subtiel symbool van ons verdriet over de ramp en onze niet aflatende steun aan de nabestaanden.”

De repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne heeft ondertussen veel stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de ramp met de MH17 geborgen. De leider van de missie, Aalbersberg, heeft dat bekendgemaakt. Volgens hem is ook ruim 50 kubieke meter aan brokstukken veiliggesteld.

Bergingsteam
Het bergingsteam heeft het werk vorige week donderdag hervat en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken. Volgens Aalbersberg vordert het werk gestaag, al heeft de missie wel te kampen met sneeuw, regen en harde wind.

De menselijke resten zijn overgebracht naar Charkov. De missie wil een uiterste inspanning leveren om ook de nog resterende stoffelijke resten te bergen. Vorige week zei Aalbersberg dat hij goede hoop heeft dat ook de laatste twee slachtoffers van de ramp kunnen worden geïdentificeerd.