Dawid Szklarz: ‘Wonen in Hilversum is alsof ik de loterij heb gewonnen’

Foto: Privé foto

Hilversum kent een grote groep mensen uit het buitenland die hier wonen en werken, veelal bij multinationals. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom hebben ze voor Hilversum gekozen? Iedere week stellen wij één van deze expats voor. Deze week: Dawid Szklarz (28) uit Polen.

Dawid Szklarz: “In Polen werkte ik voor een groot bedrijf. Ik was teamleider op de salesafdeling. Mijn rol was om mensen zelfvertrouwen te geven en ik was er verantwoordelijk voor dat klanten tevreden waren met het product. Ik verkocht bankrekeningen, credit cards, internet-aansluitingen, mobiele telefoons; zeg maar alles wat een netwerk biedt.”

Hard werken

In Nederland werk ik in een distributiecentrum. Ik werk keihard om geld te verdienen. Soms zo hard dat mijn sociale leven eronder lijdt. Maar ik ben trots op mijzelf. Ik bedel niet om geld, ik steel niet, ik werk hard en ik wil ook zeker geen uitkering.

Lot uit de loterij

Hilversum is voor mij de perfecte plek om te wonen. Het heeft alles dat ik zoek in een stad en alles is dichtbij. Hier wonen voelt alsof ik de loterij heb gewonnen. De locatie is geweldig, ik ben binnen twintig minuten in Amsterdam of Utrecht en van daaruit kan ik overal heen. Ja, ik hou van treinen.

Het bos

Clubs, barretjes, restaurants, de bioscoop, het filmtheater, sportscholen, een zwembad, een tennisbaan; Hilversum heeft het allemaal. Maar waar ik het meeste van hou is het bos, de connectie met de natuur. Het landschap is zo vredig en precies wat ik nodig heb om uit te rusten, na een lange dag.

Fiets gestolen

Mensen zijn hier vriendelijk tegen elkaar op straat. Ze lachen en groeten je vaak ook al kennen ze je niet. Wat mij wel tegenvalt is dat de politie niets deed toen ik aangifte deed omdat mijn fiets gestolen was. Ze zeiden: “doe maar aangifte op internet.” Toen er weer een fiets gestolen was heb ik maar helemaal geen aangifte meer gedaan. Maar verder ben ik zeer tevreden hier.

Het juiste gevoel

Ik heb hiervoor in verschillende Nederlandse steden gewoond, maar het juiste gevoel kwam pas in Hilversum. Ik voel mij thuis en ik voel mij veilig. Ik zou hier graag heel lang blijven, maar het is duur om alleen te wonen. Ik vind het jammer, maar ik moet de plek waar ik in mijn leven heb geïnvesteerd waarschijnlijk verlaten omdat het simpelweg te duur voor mij is.