SP Hilversum wil af van foute straatnamen

Foto: Google Maps

De Hilversumse tak van de SP wil af van zogenoemde foute straatnamen. Ze hekelen straatnamen die vernoemd zijn naar controversiële figuren.

Aanleiding voor een opiniestuk van de SP op de eigen pagina was de controverse om de nieuwe naam van het Molenpad. dat gaat de Burgemeester Bootlaan heten. “Je vernoemt toch niet zomaar een straat naar iemand die bewezen controversieel is?” het bleek dat de oud-burgemeester pleitbezorger van de Apartheid was.

Kwade kant van ons verleden

De SP stelt zichzelf een aantal vragen in deze kwestie. “Wat zegt een Burgemeester Bootlaan over ons als samenleving? Wegen Boot’s foute overtuigingen op tegen de goede dingen die hij deed voor Hilversum? En wat doen we met andere omstreden straatnamen als een J.P. Coenstraat? Hoe gaan we om met de kwade kanten van ons verleden?”

Voetstuk

Het geeft een alinea later een duidelijk antwoord op de eigen vragen. “De SP is van mening dat we ons goed moeten realiseren dat onze straatnamen geen geschiedenisboeken zijn: een vernoeming is geen objectieve vertoning, maar een eerbetoon. De naamgeving en het behoud van straatnamen als een Burgemeester Bootlaan of een J.P. Coenstraat betekent daarmee dat we deze figuren, met al hun ideeën en daden, nog steeds op een eervol voetstuk plaatsen.”