Project ‘Plaats je fiets in een rek’ start 1 augustus

Foto: John van Leeuwen

Project ‘Plaats je fiets in een rek’ gaat woensdag 1 augustus officieel van start. Het plan van de gemeente Hilversum maakt fietsen parkeren buiten de rekken in het centrum verboden.

De gemeente start 1 augustus samen met Hilversum Marketing een uitgebreide campagne om fietsers te informeren waar de fiets wel en niet geparkeerd kan worden en welke regels er gelden voor het fietsparkeren in het centrum.

Overlast

Het wordt steeds drukker in het centrum van Hilversum. Veel mensen komen op de fiets. “Wij vinden het belangrijk dat het centrum gastvrij, veilig, aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen. Overlast van verkeerd geparkeerde fietsen willen wij tegengaan. Daarom zijn er regels afgesproken waar een fiets geparkeerd mag worden”, aldus de gemeente in een persbericht.

Gevaarlijke situaties

Eén van de afspraken is dat fietsers hun fiets in een rek moeten plaatsen. Fietsen mogen in een groot deel van het centrum niet meer worden neergezet buiten een rek. Hiermee voorkomen wij gevaarlijke situaties als het blokkeren van routes voor nood- en hulpdiensten en blijven looproutes vrij.

Waar dan?

In augustus en september zijn er regelmatig fietscoaches in het centrum aanwezig om de fietsers te helpen waar ze hun tweewieler kunnen parkeren. Daarnaast zijn er de afgelopen weken verbodstegels in het centrum geplaatst en borden opgehangen op plekken waar je niet meer mag parkeren. In het centrum worden fietsparkeerders door verschillende communicatie-uitingen geïnformeerd over het fietsparkeren.

Boete

Vanaf half september worden fietsen die niet in een rek geparkeerd staan verplaatst naar het fietsdepot op de Kerkbrink 29. In de eerste maand van handhaving kan de fiets nog gratis opgehaald worden, maar vanaf 15 oktober moet er betaald worden om de fiets weer in eigendom te krijgen. De kosten hiervoor zijn 15 euro.