Parkeeroverlast coffeeshop Andorra wordt aangepakt

Foto: Google Maps

De parkeeroverlast voor coffeeshop Andorra in Hilversum wordt aangepakt. De gemeente, buurt en eigenaar zijn een aantal afspraken overeengekomen.

Er zijn zes afspraken gemaakt om de parkeeroverlast bij coffeeshop Andorra op de Schapenkamp aan te pakken. Dit zijn ze;

1) Aanpak te hard rijdende auto’s

De gemeente gaat zo spoedig mogelijk snelheidsdrempels tegen hard rijden plaatsen in de Mgr. Van de Weteringstraat. Namens de gemeente heeft de buurtcoordinator al samen met bewoners gekeken naar de beste plek(ken) voor deze drempels. Het zal in eerste instantie gaan om simpele en doeltreffende drempels om te voorkomen dat er eerst zware verkeersbesluiten moeten worden genomen die maanden tijd vergen, uiteindelijk zullen er wel definitieve drempels komen. De politie gaat regelmatig langs om te controleren op snelheid.

2) Inzet steward en jeugdboa’s

Coffeeshop Andorra zet al een steward in om permanent toezicht te houden in de directe omgeving. Doel is overlast te voorkomen of snel te beperken door klanten van Andorra aan te spreken op het parkeren in de Mgr. Van de Weteringstraat. Tevens aanspreken op te hard rijden, geluidsoverlast, rondhangen,
doorverkoop aan minderjarigen en blowen in de auto. De inspanningsverplichting voor het aanpakken van de parkeeroverlast is door de gemeente ook meegenomen in de vergunningverlening. Naast de steward worden de jeugdboa’s ingezet. Zij zijn bevoegd om te bekeuren voor diverse feiten.

3) Instellen blowverbod

De Opiumwet stelt het gebruiken van een middel als bedoeld in art. 2 en 3 van deze wet niet als zodanig strafbaar. Men mag dus in Nederland blowen in de openbare ruimte. De burgemeester heeft daarbij de bevoegdheid om plekken aan te wijzen waar het toch verboden is. Dit voorstel is besproken in de lokale driehoek met het Openbaar Ministerie en de politie op 14 februari j.l. Binnenkort wordt het blowverbod na publicatie van kracht. Handhaving gebeurt door de politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa’s).

4) Foutparkeren en plantenbakken

Het buiten de vakken parkeren van auto’s wordt aangepakt door middel van het plaatsen van grote bloembakken. De gemeentelijke parkeercontroleurs controleren op verkeerd parkeren. De buurtcoordinator heeft al samen met de bewoners bekeken naar locatie en het aantal plantenbakken. Ook wordt de verdere herinrichting van de straat besproken om deze een vriendelijkere uitstraling te geven.

5) Onderlinge communicatie

Korte lijntjes tussen bewoners, eigenaar coffeeshop, politie en gemeente zijn van essentieel belang. Eerste aanspreekpunt vanuit de gemeente is de buurtcoordinator. Vanuit de politie is dat de wijkagent. Er zijn afspraken gemaakt hoe partijen elkaar op de hoogte gehouden van overlast, onveiligheid en hinder. Alle betrokkenen houden een registratie van klachten, problemen en meldingen. Deze bronnen worden gebruikt om continu het gezamenlijke beeld te houden.

6) Parkeren alleen voor vergunninghouders

Bovenstaande vijf maatregelen worden de komende tijd ingezet tegen de overlast. Rond 1 mei komt er een overleg om te evalueren of de acties het gewenste resultaat hebben. De gemeente neemt hiertoe het initiatief. Mocht er nog steeds aanzienlijke klachten zijn van parkeeroverlast, dan heeft de wethouder Voorink toegezegd dat de gemeente de parkeermeter zal verwijderen. Aanzienlijk betekent dat er nog steeds dagelijks excessen zijn (parkeren buiten parkeervakken, parkeren op de straat, blokkeren van de rijweg van auto’s die staan te wachten, blowen in de straat). In de Mgr. Van de Weteringstraat is daarna alleen nog parkeren door vergunninghouders toegestaan.