Lokale PvdA wil Airbnb in Hilversum aan banden leggen

Foto: Pixabay

PvdA Hilversum wil Airbnb in de Mediastad aan banden leggen voordat het uit de hand loopt. Het wijst op de uit de hand gelopen situatie in Amsterdam.

In een brief schrijft PvdA Hilversum-kandidaat Joop Lahaise over de overlast die Airbnb in Amsterdam veroorzaakt. “Airbnb-verhuur maakt hele straten onleefbaar. Mensen weten niet meer wie hun buren zijn. Overlast is aan de orde van de dag. En het toch al schaarse woningaanbod wordt alleen maar schaarser.”

Lahaise wil de problemen voor zijn. “Toerisme heeft veel positieve kanten. Maar we willen niet – zoals Amsterdam – de put dempen als het kalf verdronken is.”

De politieke partij gaat voor duidelijke regels. “Maximaal zes weken per jaar, meldingsplicht, toeristenbelasting, geen verhuur aan groepen, aantoonbare toestemming van de buren en/of de VVE”, schrijft Lahaise. “Sociale huurwoningen mogen sowieso nooit aan toeristen worden verhuurd – vakantieruil mag van ons wel, mits de verhuurder akkoord is. Ook gewone bed & breakfast blijft toegestaan. Een woning is per slot van rekening om in te wonen, niet om slapend rijk van te worden.”