Pieter Broertjes: ‘Invloed jeugdoverlast in Hilversum erg groot’

Foto: Floris Visman

De criminaliteit in Hilversum is flink gedaald. Toch is burgemeester Pieter Broertjes niet helemaal tevreden: jeugdoverlast en drugsproblematiek blijven groot.

De criminaliteit in Hilversum is de afgelopen vier jaar met 15 procent gedaald. Het is gelukt de veiligheidsgevoelens te verbeteren voor het uitgaansgebied, het centrum en het station Hilversum. Ook is het aantal inbraken in de afgelopen jaren fors met 17 procent gedaald.

Veilig

De veiligheid in Hilversum krijgt van de bevolking het rapportcijfer 7,1. Acht van de tien Hilversummers voelt zich veilig in de eigen buurt volgens de Veiligheidsmonitor. Dit is een greep uit de resultaten van de evaluatie van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2015-2018 van de gemeente Hilversum.

Zorgen

Toch is niet alles goed. Burgemeester Broertjes is tevreden met de behaalde resultaten, maar maakt zich zorgen over de stijging van jeugdoverlast en van het aantal meldingen van verwarde personen. De aanpak van drugsoverlast is eveneens een punt van zorg.

Jeugdoverlast

Broertjes: “Uit de evaluatie blijkt dat het niet is gelukt de jeugdoverlast substantieel terug te dringen. De invloed van jeugdoverlast op de buurt en op ondernemers is groot. Daarom is het nodig de komende periode de integrale aanpak verder uit te breiden, met name richting preventie en vroegsignalering. Ook willen we scholen, ouders en de buurt meer betrekken bij het vergroten van veiligheid in de buurt.”

Drugscriminaliteit

De gemeente Hilversum werkt al sinds 2014 aan de aanpak van ondermijning. Broertjes: ‘Ik wil de raad voorstellen om ook de komende jaren stevig in te zetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De rode draad is de aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit.”