Gemeente wil snellere integratie statushouders

Foto: Gemeente Hilversum

De gemeente Hilversum wil dat statushouders sneller en makkelijker integreren. Het dokterde daarom een plan uit met een aantal partners en ondertekende dat woensdag.

Een projectgroep met daarin de gemeente, maatschappelijke partners én gevestigde statushouders heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de integratie van statushouders. Daar bracht het in een rapport advies over uit.

Ervaringen

Voor het onderzoek is er rekening gehouden met verschillende factoren. Wat zijn de ervaringen en wensen van vergunninghouders zelf? Zit de keten vanaf aankomst in Nederland goed in elkaar? De processen kunnen beter, aldus de uitkomst van het onderzoek.

Nederlandse taal

Vanuit de statushouders is er onvrede over de lange wachttijd voor het aanvangen van een studie of werk. Het is ook vaak niet duidelijk wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Ze krijgen ook bijna alle schriftelijke informatie in het Nederlands, op een moment dat zij de taal nog niet machtig zijn.

Intensieve samenwerking

Met de ervaringen en wensen van statushouders in het achterhoofd, gingen die samen met de belangrijkste partners (COA, Vluchtelingenwerk, Taalinstituten, Sociaal Plein) om de tekentafel. “Doordat we op deze manier intensief samen aan de slag zijn gegaan, is de onderlinge samenwerking al enorm verbeterd’’, blikt wethouder Arjo Klamer terug. ‘’De vluchtelingen met verblijfsvergunning die meewerkten aan het project, bedankten de groep na afloop. Dan weet je dat we op de goede weg zijn.’’