Tafelberg: hoogste uitkijkpunt van ‘t Gooi krijgt opknapbeurt

Foto: Goois Natuurreservaat

In oktober start het Goois Natuurreservaat met herstelwerkzaamheden op de Tafelberg. Het hoogste uitkijkpunt in het Gooi.

De oude houten bankjes en de tafel maken plaats voor een nieuw oriëntatieplateau met zitelementen. Karin Kos, directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat: “Ik ben trots op deze historische plek in ons natuurgebied. Met dit project kunnen we de geschiedenis van de Tafelberg weer in ere herstellen”. De werkzaamheden worden nog dit jaar afgerond.

Opknapbeurt

De Tafelberg is na 30 jaar toe aan een opknapbeurt. De trap, zitbanken en tafel zijn in de loop van de jaren versleten. De helling van de berg is overwoekerd met Japanse duizendknoop en aan de kant van de heide uitgesleten. Het uitzicht vanaf de berg is nog minimaal omdat de zicht-assen voor een groot deel zijn dichtgegroeid.

Verbeteringen

Boven op de Tafelberg komt een uit bakstenen gemetselde tafel. Op de stenen tafel komen oriëntatiepunten. De gemeentegrens Blaricum/Huizen, die dwars over deze berg loopt, wordt zichtbaar gemaakt. De helling van de berg wordt hersteld en de opgang wordt verplaatst naar de kant van de heide. De oude opgang verdwijnt en wordt met bomen en struiken ingeplant. De houten traptreden worden vervangen door een trap van Cortenstaal. De bestaande palissade wordt vervangen door een natuurlijk hekwerk. De helling zal periodiek worden begraasd door schapen.

Schitterend uitzicht

Enkele zichtassen worden hersteld. Er komen vier zichtlijnen vanaf de Tafelberg over de heide. Vroeger kon je vanaf de Tafelberg zelfs de Zuiderzee zien. Dat gaat niet meer lukken. De bomen zijn in al die jaren behoorlijk hoog geworden. Maar na realisatie biedt de berg vanaf de top met 39,2 meter NAP, straks weer een schitterend uitzicht.

UItgesteld

Het Goois Natuurreservaat had al eerder plannen voor deze opknapbeurt. De huidige tafel staat er sinds 1990. Helaas moesten de plannen uit 2016 worden uitgesteld. We zijn blij dat we nu kunnen starten en deze drukbezochte plek opnieuw de uitstraling kunnen geven die het verdient.

In januari is de Tafelberg weer voor iedereen toegankelijk. Het komende voorjaar wordt de Tafelberg feestelijk geopend.