Vaccinatiegraad in Gooi en Vechtstreek boven landelijke norm

Foto: Pixabay

In de regio Gooi en Vechtstreek ligt de vaccinatiegraad boven de nationale norm van 90 procent. Dat percentage is ook het wereldwijde doel.

De vaccinatiegraad in de Gooi en Vechtstreek is stabiel, nog steeds hoog en vaak boven of rond het landelijk gemiddelde. Onze regio volgt daarmee de landelijke trend qua deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Gratis

Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek worden door Jeugd en Gezin uitgenodigd voor deze vaccinaties. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM. Jaarlijks worden grofweg, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.000 vaccinaties gegeven. De vaccinaties zijn voor ouders gratis en worden gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht.

Vaccinatietwijfel

Door toenemende vaccinatietwijfel bij ouders was er de laatste jaren een lichte daling zichtbaar in deelname aan het RVP, zowel op landelijk als regionaal niveau. De meest recente cijfers uit 2018 laten zien dat er in Gooi en Vechtstreek – net als bij de landelijke tendens – een stabilisering waarneembaar is. De vaccinatiegraad is ongeveer gelijk gebleven aan het jaar daarvoor en ligt boven of rond het landelijk gemiddelde.