Ponywagen krijgt bijzondere bestemming met basisschool De Windkanter

Foto: Stichting De Paardenkamp

Basisschool De Windkanter heeft een bekende ponywagen van De Paardenkamp in Soest overgenomen. Het wordt nu gebruikt als speelstoestel op de Hilversumse school.

De pony Gelske mocht in 2006 van haar pensioen gaan genieten bij Stichting De Paardenkamp in Soest, het nationale rusthuis en kenniscentrum voor oudere paarden. Hier vond zij een trouwe vriend in Zorro, waarmee ze nog zes jaar een onbezorgd leven leidde en veel aandacht van bezoekers kreeg. Gelske liep in haar jongere jaren graag voor de huifkar en de ponywagen. Die wagen kreeg onlangs een heel bijzondere bestemming: het schoolplein van de Windkanter, openbare basisschool voor vrijeschoolonderwijs in Hilversum.

Veel animo

Op het schoolplein vermaken de kinderen zich prima. Niet alleen hebben zij een prachtige glijbaan waarmee ze vanaf de eerste verdieping van het gebouw het schoolplein op kunnen glijden, ook de ponywagen van Gelske kan rekenen op veel animo van de schoolkinderen. Klimmen, ermee rijden en voor de oudere klassen een mooi knutselproject: Gelske’s wagen wordt binnenkort opnieuw geschilderd. Maar hoe komt die wagen daar terecht?

Nieuwe bestemming

Voordat Gelske haar oude dag doorbracht op De Paardenkamp, bracht ze een aantal jaren door bij Brigitte uit Soest. Na het vertrek van de pony naar het rusthuis, stond de ponywagen ongebruikt te wachten op een nieuwe bestemming. En die is nu gevonden. Dankzij enkele ouders die kinderen op De Windkanter hebben, prijkt Gelske’s wagen nu in Hilversum op het schoolplein. Het bedrag dat zij betaalden aan de oud-eigenaresse van Gelske, wordt door haar gedoneerd aan De Paardenkamp. Daarnaast organiseerden de ouders een inzamelactie op school, zodat er een mooi bedrag overhandigd kon worden aan Michelle van Stichting De Paardenkamp. De kinderen die mee waren, genoten van een rondleiding en van de oude bewoners. Politiepaard Fortuin en schimmel Bertus maakten vooral veel indruk.

Onderwijsvisie

Een ponywagen op een schoolplein, het klinkt misschien wat gek, maar het sluit aan bij de onderwijsvisie van Vrijeschool De Windkanter: ‘We maken ruimte voor hoofd, hart en handen.’ En niet alleen de kinderen zijn blij met de wagen, Stichting De Paardenkamp kan mede dankzij de donatie de paarden van een oude dag voorzien.