Hilversumse verzetsheld Kik ten Boom herdacht

Foto: Scouting Heidepark

Scouting Heidepark heeft afgelopen maand lid en verzetsheld Kik ten Boom herdacht. Op 5 mei komt er een biografie uit over de Hilversummer.

Als voorbode van de dodenherdenking van 4 mei besteedde Scouting Heidepark tijdens een speciale avond aandacht aan verzetsheld en scout van het eerste uur Christiaan “Kik” ten Boom (1920-1945).

Speciale herdenkingsavond

Tijdens de speciale herdenkingsavond speelden de Scouts een verzetsmissie waarbij een Britse piloot uit het bos moest worden gered terwijl de bezetter jacht op hun maakte. Bij het kampvuur werd het verhaal van de jonge Ten Boom en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog verteld.

Onderduikers

Een foto van het gezin hangt in het clubhuis om te herinneren aan de rijke historie. Het verhaal van Ten Boom is sterk verweven met de scouting vereniging uit 1932. Kik was de zoon van oprichter en predikant Willem ten Boom en scout van het eerste uur. Tijdens de oorlog ging de jonge Ten Boom van scoutsleiding naar contactpersoon voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, waar hij honderden onderduikers hielp ontsnappen. In het verscholen clubhuis “Het Behouden Huys” trainde hij andere scouts in handgevecht en smokkel technieken. Hier zat ook enige tijd een Britse piloot ondergedoken. In 1944 werd Ten Boom gearresteerd tijdens een schietpartij. Uiteindelijk kwam hij in een kamp om het leven.

Jarenlang onderzoek

Op 5 mei wordt in de Singelkerk te Amsterdam het boek Kik ten Boom, The Clockmaker’s Grandson van schrijver Guillermo Font gepresenteerd. De Argentijnse journalist deed jarenlang onderzoek met de hulp van de Hilversumse scouts nadat hij bij toeval op het verhaal stuitte.