Hilversumse pilot bestrijding hardnekkige Japanse Duizendknoop

Foto: Gemeente Hilversum

Het is in heel Nederland een probleem: de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Het verspreidt zich zo snel en makkelijk dat het daarbij alle andere planten overwoekert. De gemeente Hilversum denkt een oplossing te hebben.

De Japanse Duizendknoop kan schade aan wegen en gebouwen veroorzaken. Omdat de plant zich wel tot vier meter diep kan wortelen, is deze moeilijk te verwijderen. Op veel verschillende plekken wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van deze plant.

Gif

Op dit moment lijkt de enige methode die werkt, het inspuiten van gif. Maar de resultaten hiervan zijn op lange termijn nog niet bekend. Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt de gemeente Hilversum geen gif meer. De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen. Per locatie wordt bekeken welke bestrijdingsmethode het meest effectief is. Op de ene locatie wordt de plant met rust gelaten om verdere verspreiding te voorkomen, op andere plekken wordt de plant gemaaid. Wanneer de plant wordt gemaaid is het belangrijk dat het maaisel goed wordt opgeruimd omdat de plant zich anders nog sneller verspreidt.

Samenwerking

De gemeente Hilversum heeft contact gezocht met het Goois Natuurreservaat (GNR). Samen met GNR is er op twee locaties in Hilversum een pilot gedaan. Bij de vijver in het Raabos en langs de Nieuwe Havenweg.

Effectief

De proef bestaat uit het afgraven van de grond waar de Japanse Duizendknoop groeit. Deze grond wordt direct ter plaatse gezeefd, waarbij zoveel mogelijk wortels worden weggehaald. De verwachting is dat deze maatregel een groot gedeelte van de duizendknoop verwijdert. Omdat de kans bestaat dat de plant terugkomt, wordt. in het voorjaar gekeken hoe effectief deze methode is.