Wateroverlast Laan 1940-1945 straks verleden tijd

Foto: Google Maps

Op dit moment wordt een infiltratiesysteem aangelegd in de groenstrook van Laan 1940-1945 in Hilversum Noord. Dat betekent dat overtollig hemelwater straks rechtstreeks bij het grondwater gevoegd.

Via dit systeem wordt hemelwater uit de Berlagevijver geïnfiltreerd in de bodem. Via de bodem komt dit water bij het grondwater. Hierdoor hoeft dit hemelwater niet meer via het rioolstelsel afgevoerd te worden naar de rioolwaterzuivering. Dit voorkomt onnodige zuiveringskosten en voorkomt overbelasting in geval van hevige regenval.

Wateroverlast

Al het hemelwater uit de wijk Noord stroomt via een hemelwaterriool naar de Berlagevijver. Deze vijver functioneert hiervoor als grote buffer. Tot op heden werd het overtollig hemelwater (wateroverlast) van de Berlagevijver via het aangrenzende rioolstelsel – ten zuiden van de Johannes Geradtsweg – naar de rioolwaterzuivering op Anna’s Hoeve afgevoerd. “Door het hemelwater lokaal te infiltreren in de bodem gaan we duurzaam met dit water om. Door dit soort maatregelen speelt Hilversum niet alleen steeds meer in op de gevolgen van klimaatverandering, maar stimuleren we ook een duurzame omgang met hemelwater”, aldus wethouder Arno Scheepers (beheer openbare ruimte).

Hemelwater

Ook andere wijken in Hilversum kennen een duurzame omgang met hemelwater. Er zijn wijken waar het hemelwater van woningen op eigen terrein wordt geïnfiltreerd en wijken waar het hemelwater via de stadsvijvers infiltreert. Door de klimaatverandering worden regenbuien steeds intensiever en tijdens zo’n bui is het niet mogelijk om al dit water af te voeren via rioolstelsels, wat wateroverlast betekent. Het lokaal opvangen en verwerken van hemelwater is een belangrijke maatregel bij klimaatadaptatie. In Hilversum wordt dit steeds meer een integraal onderdeel van het rioleringsbeleid.

Teveel aan water

Als de waterstand in de Berlagevijver stijgt, stroomt het teveel aan water naar het infiltratiesysteem. Dat ligt onder het maaiveld en bestaat uit gestapelde kratten met waterdoorlatende wanden. Van hieruit kan het water in de bodem zakken. De aanleg ervan wordt efficiënt gecombineerd met de vervanging van de riolering en de weg in de wijk.