Prijs Kerkelanden Leeft! voor beste Hilversumse bewonersinitiatief

Foto: Kerkelanden Leeft

Kerkelanden Leeft! ontving zaterdag 10 maart tijdens NLdoet het Gouden Lintje voor het meest betekenisvolle Hilversumse bewonersinitiatief van 2018 uit handen van burgemeester Pieter Broertjes, namens het Bewonersfonds Hilversum.

De uitreiking van het ‘Gouden Lintje’ van het jaar vond om 12 uur plaats in de Robinia tuin aan de Lieven de Keylaan. Ieder jaar starten vele bewoners gezamenlijk initiatieven die van onschatbare waarde zijn voor de Hilversumse samenleving. Zij maken Hilversum leuker, socialer, groener, beter, inclusiever en meer solidair. Als blijk van waardering en erkenning heeft het Bewonersfonds Hilversum voor de allereerste keer het ‘Gouden Lintje’ voor het meest betekenisvolle bewonersinitiatief van Hilversum in het leven geroepen. Dit is het eerste jaar dat het ‘Gouden Lintje’ door de burgemeester is uitgereikt.

Ontzettend veel energie

In 2017 is de bewonersgroep Kerkelanden Leeft! op stoom geraakt en organiseert deze groep allerlei activiteiten in de wijk Kerkelanden. In 2017 is er o.a. een Facebookpagina opgezet met inmiddels 416 unieke volgers. In de zomer 2017 is er een multicultureel buurtfeest georganiseerd met als doel om de integratie te bevorderen van jong en oud in de wijk. Ook is er in 2017 voor de jongsten uit de wijk een kinderdisco opgezet, waarbij jongeren plezier hebben met elkaar en de ouders elkaar ontmoeten. Naast het organiseren van samenbindende activiteiten heeft de bewonersgroep ook oog voor heel de wijk. Zo heeft men in mei 2017 een avond georganiseerd waarbij de gehele wijk is uitgenodigd. Op deze avond kon men stemmen op wat men het belangrijkste vond voor de wijk. De bewonersgroep, maar ook partners in de wijk, zijn hier vervolgens actief mee aan de slag gegaan. Kortom: Kerkelanden Leeft! zet zich geheel vrijwillig, maar met ontzettend veel energie in voor een leuke en prettige wijk!

Inzetten voor de wijk

Rigo Stegeman, voorzitter van het Bewonersfonds Hilversum, zei: “Door het bewonersinitiatief van Kerkelanden Leeft! wordt de betrokkenheid van de inwoners vergroot en krijgen de inwoners een stem, met als doel een prettige, veilige en leefbare wijk. Steeds meer inwoners willen hun stem laten horen en willen zich actief voor de wijk inzetten. Deze bewonersgroep werkt als een motor in de wijk, nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan doordat de bewonersgroep een groot netwerk in de wijk heeft. Kerkelanden Leeft! is een voorbeeldinitiatief voor ander bewoners en buurten van Hilversum. Het Gouden Lintje zet de bewoners aan om nog meer te gaan doen voor hun wijk. Hilversum heeft meer van dit soort proactieve bewonersinitiatieven van onderop nodig en ons Bewonersfonds Hilversum zet daarom Kerkelanden Leeft! tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, graag in het zonnetje vandaag.’

Prachtig initiatief

Burgemeester Pieter Broertjes tweette hierover: ‘Prachtig initiatief van diverse buurten in Hilversum. Vandaag de eerste prijs uitgereikt aan ‘Kerkelanden leeft!’ Past helemaal in aanpak huidige stadsbestuur om bewoners zelf de leefbaarheid van hun buurt te laten verbeteren. In samenspraak met de buurtco’s. Hilversum leeft!’

Over het Bewonersfonds Hilversum

Doel van het Bewonersfonds Hilversum is het verstevigen van de solidariteit in Hilversum en het samen bouwen aan een leukere, meer inclusieve en gezondere buurt, voor nu en de toekomst, voor jezelf, je gezin en je buren, oftewel voor en met elkaar! Dit doet het lokale fonds door ondersteuning met tijd, kennis, netwerk en/of geld en door, met elkaar, een stem van- en voor bewoners te vormen. Het Bewonersfonds Hilversum is een onafhankelijke stichting, bestaande uit een vrijwillig bestuur en raad van advies.

Gouden Lintje-criteria en jury

In totaal zijn er zeven verschillende bewonersinitiatieven genomineerd: wijkcentrum de Geus, het Groene Hart, de Robiniatuin, de Aanschuiftafel, Fietsen alle jaren, Multiculturele wijkworkshops en Kerkelanden Leeft! Het bewonersinitiatief van het jaar is onderscheidend omdat het een duidelijke positieve bijdrage leverd aan de Hilversumse samenleving, dit kan op straat-, buurt-, wijk- of Hilversum breed niveau zijn. Het zet een positieve verandering in gang, het zorgt dat mensen meedoen en zelf in beweging komen. Het is inspirerend en vervult een voorbeeldfunctie voor anderen. Natuurlijk bevordert het initiatief de saamhorigheid en brengt mensen met elkaar in contact. Dit is dan ook waar de jury de initiatieven op zal beoordelen. De jury bestaat uit een bestuurslid alsmede Raad van Advies-lid (Tukkie Tuk, ‘Hilversummer van het Jaar 2015’) van het Bewonersfonds Hilversum en de ‘Hilversummer van het Jaar 2017’ (de vrijwilligers en buurtbewoners van wijkcentrum De Lelie). Het bewonersinitiatief die het beste wordt beoordeeld door de jury ontvangt het Gouden Lintje.

Over NLdoet

Het Oranje Fonds organiseerde op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Meedoen Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn.