Pleidooi Broertjes voor oefencentrum

Foto: Floris Oosterveld

Wie tegen het nieuwe oefencentrum Crailo is, laat zich ten onrechte gek maken. Dat is de boodschap die Pieter Broertjes en Fons Hertog als bestuurders van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek voor alle gemeenteraden in de regio hebben.

,,Toon nou eens een keer doorzettingsvermogen! Dit is goed uitgezocht, heb er vertrouwen in.” Burgemeester Broertjes maakt van zijn irritatie geen geheim. Net nu bijna niets meer het vijftien miljoen euro kostende project in de weg staat, blijken er toch allerlei vraagtekens in omliggende gemeenten te zijn.

Vrije markt
Er bestaan twijfels over de risico’s die gemeenten lopen als het project van de veiligheidsregio straks minder succesvol uitpakt. Waarom gaat de Veiligheidsregio zelf exploiteren? Kan Crailo niet aan de vrije markt worden overgelaten? En is Flevoland niet veel goedkoper? Dat zijn zoal de vragen.

Er is nog tijd want een definitief besluit over het oefencentrum valt pas komende zomer. Intussen mogen de gemeenteraden in de regio op het plan reageren. Formeel hebben ze geen stemrecht. Maar Broertjes en Hertog (en hun collega-burgemeesters) hechten wel aan draagvlak voor de beslissing.

Volgens de brandweer Gooi en Vechtstreek is verhuizen naar Flevoland juist duurder dan op Crailo blijven, waar al heel veel voorzieningen zijn. Daar zijn realistische brandweeroefeningen met houtstook toegestaan. Dat is lang niet overal in Nederland.

Reiskosten
Stoppen met Crailo en uitwijken naar bestaande oefencentra in Nederland (bijvoorbeeld Dordrecht, Maasvlakte, Twente), kost een half miljoen euro per jaar meer door reis- en verblijfskosten voor honderden vrijwilligers die moeten oefenen. Crailo levert ‘als bijvangst’ ook werkgelegenheid op via catering-en onderhoudsbedrijven.

Broertjes: ,,Hilversum en Huizen willen dezelfde zekerheden als de andere gemeenten. Anders doen ‘wij’ het ook niet. We zijn niet gek.”
(bron Gooi- en Eemlander)