Extern onderzoek naar incident Mediapark

Foto: Novum

De NOS en de Nederlandse Publieke Omroep laten extern onderzoeken hoe Tarik Z. het NOS gebouw op het Hilversumse Mediapark kon binnendringen met een dreigbrief en een nepvuurwapen. Het Rotterdams Instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT gaat dit onderzoek uitvoeren.

Volgens de NOS-directie en de Raad van Bestuur van de NPO heeft het COT veel ervaring met beoordelingen van calamiteiten en grote storingen.De exactie opderzoeksopdracht wordt in de loop van deze week vastgesteld. Binnen een paar maanden moet die instantie met aanbevelingen komen. Tarik Z. gijzelde een beveiliger in een tv-studio en eiste zendtijd. Na korte tijd werd hij door agenten overmeesterd.

Oordeel Opstelten
Minister Opstelten denkt dat de noodvoorziening bij de publieke omroep in geval van rampen wordt verbeterd. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat met de aangekondigde uitgebreidere back-up, vertraging om technische redenen is opgelost.  Hij benadrukt dat de NPO “op een uitwijklocatie” aan een uitgebreide backup werkt. Daar kan de uitzending van drie tv-zenders vrijwel direct en voor een lange periode kan worden overgenomen. De oplevering moet halverwege dit jaar een feit zijn.

Opstelten vindt dat het waarborgen van de continuiteit van de publieke omroep de verantwoordelijkheid van de omroepen zelf is. Hij schrijft ook dat het incident aanleiding is om de veiligheidsmaatregelen in Hilversum tegen het licht te houden en waar nodig aan te scherpen.