“Vrije Hilversummers moeten mensen in nood helpen”

Foto: RTi Hilversum

Burgemeester Broertjes van Hilversum gaat in zijn weblog op de gemeentesite in op de situatie rond de vluchtelingenopvang in de Mediastad. Het beoordelen van de mogelijke locaties die in Hilversum daarvoor geschikt zouden kunnen zijn duurt langer dan eerst is gezegd.

“Als u vanavond uw kinderen voorleest voor het slapen gaan, met vrienden een biertje in de kroeg drinkt of na het werk moe op de bank ploft, probeert u zich dan eens de volgende situatie in te beelden: Bommen ontploffen rondom uw huis. De straat waar u met zoveel plezier woont, is verwoest. Het gewone leven dat u leefde is veranderd in een slechte oorlogsfilm waarin u, uw familie, buren, vrienden en landgenoten de hoofdrol spelen.

U besluit dat uw kinderen geen toekomst hebben in deze verscheurde stad. Met slechts een paar bezittingen waagt u met uw gezin op een gammel bootje de oversteek naar een veilig land. Waar hoopt u op? Dat mensen met spandoeken en luide leuzen u terug naar oorlogsgebied wensen? Of dat er een bed, een warme douche en eten is om op krachten te komen?

Mails
Ik krijg mails van Hilversummers die zich zorgen maken. Wat als deze vluchtelingen niet alleen voor een bed, bad en brood komen? Maar als het economische vluchtelingen zijn? Als ze in een huis mogen wonen waar ik eigenlijk had willen wonen? Als er boeven tussenzitten? Wat als ze bij mijn kinderen in de klas komen? Als ze gaan rondzwerven door mijn buurt? Als er ruzie ontstaat in de opvanglocatie?

Allemaal logische vragen en onzekerheden die ook mij als burgemeester bezighouden. En toch denk ik dat wij als vrije Hilversummers geen keus hebben. Mensen in nood moeten we helpen. Met man en macht wordt er in de regio gewerkt aan passende opvang. In Laren en Wijdemeren zijn de afgelopen week sporthallen ingericht voor ruim 100 vluchtelingen.

Overuren
Het COA draait overuren en heeft de locaties die de regio Gooi en Vechtstreek als noodopvanglocaties heeft aangedragen nog niet op geschiktheid beoordeeld. Dit kan nog weken duren. Dit is niet erg. Dat geeft ons meer de ruimte om zaken goed voor te bereiden.

In de tussentijd bezoek ik op een zonovergoten najaarsdag het 60-jarige bruidspaar Wind. Wat een prachtige mensen! In het college bespreken we de begroting. Op 14 oktober gaan we deze aan u presenteren in het MCO. Alle Hilversummers zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn”.

Pieter Broertjes