Meerwaarde astmabehandeling hooggebergte onderzocht

Foto: Google Street View

Op 15 september zijn de longrevalidatiecentra Heideheuvel en het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) in Hilversum gestart met een onderzoek naar de meerwaarde van hooggebergtebehandeling ten opzichte van behandeling in Nederland voor patiënten met ernstig astma.

Het NAD en Heideheuvel (onderdeel van Merem Behandelcentra) werken intensief samen bij de zorg om patiënten met ernstig astma. Laaglandbehandelingen in Hilversum en hooggebergtebehandelingen in Davos, Zwitserland zouden al jaren goede resultaten geven en de patiënten zijn volgens Meren Behandelcentra erg tevreden.

Onderbouwing
Probleem zou wel zijn dat er op dit moment onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is om aan te tonen dat hooggebergtebehandeling meerwaarde heeft ten opzichte van behandeling in Nederland. Daarom heeft het Zorginstituut Nederland Merem verzocht onderzoek te doen naar die meerwaarde.

Het gaat dan om een parallelonderzoek naar beide methoden. Er wordt ook milieu-epidemiologisch onderzoek gedaan verricht om de gevonden effecten beter te kunnen onderbouwen. Hiermee kan een beslissing genomen worden of hooggebergtebehandeling voor patienten met ernstige astma vergoed kan blijven worden vanuit het basispakket.