“Religieuzen kunnen vluchtelingen wegwijs maken”

SAMSUNG
SAMSUNG
Foto: Frans Regtien

Pastoor Jules Dresmee van de Hilversumse Vituskerk aan de Emmastraat ziet een duidelijke rol voor de kerken in de komende opvang van vluchtelingen in de Mediastad. In het radioprogramma Wat leeft in Hilversum van de lokale omroep RTi FM sprak hij over een “informatiekaart van allerlei levensbeschouwelijke groeperingen in Hilversum”, die de vaak ook gelovige asielzoekers wegwijs kan bieden.

Verder is hij bereid, mocht dat gevraagd worden, om bijvoorbeeld portocabins op de terreinen van de Vituskerk(foto) beschikbaar te stellen voor noodopvang. Opvang in de kerken zelf is niet wenselijk, zo is inmiddels volgens hem wel duidelijk gemaakt, omdat ze daar niet geschikt voor zouden zijn.

Luister hier naar het gesprek met pastoor Dresmee, dat Frans Regtien met hem had. De pastoor, bekend van zijn rol bij de opvang van MH17-nabestaanden (waarvoor hij deze week een vredesprijs ontving), gaat hierbij in op de vraag welke rol hij nu precies in deze opvangoperatie kan spelen.

“Als mensen naar de kerk zouden komen en mij op het spoor zouden komen, sta ik daar open voor. De taal zal misschien een probleem zijn, hoewel veel vluchtelingen Engels spreken. Er zijn moskeeen, gebedshuizen in Hilversum. Daar kunnen moslims wellicht terecht met allerlei praktische vragen”.