VVD: “Tolerantiegrenzen vooraf afspreken”

Foto: Nieuws.nl

Coalitiepartij VVD in de Hilversumse gemeenteraad blijft van mening dat het incident met rapper Lil’ Kleine tijdens Hilversum Alive voorkomen had kunnen worden door vooraf voor een dergelijk evenement duidelijke tolerantiegrenzen af te spreken.

Deze week verdedigde burgemeester Broertjes zijn handelwijze na het optreden van de rapper die zijn middelvinger had opgestoken tegen politie en justitie. Broertjes antwoordde dat die afspraken niet waren gemaakt en dat hij daar ook niet direct voor voelde.

Als oud-hoofdredacteur zo stelde hij, hecht hij te zeer aan het recht op vrije meningsuiting om vooraf al tolerantiegrenzen vast te stellen. Onlangs kreeg het incident met rapper Lil’ Kleine tijdens Hilversum on Air landelijk veel publiciteit.

Artistieke vrijheid
Volgens de VVD had Kleine had bij eerdere optredens zijn publiek ook al opgeroepen tot het opsteken van een middelvinger naar politie en justitie. Kleine zelf meent dat onderdeel van zijn optreden is en onder de artistieke vrijheid valt.

Op basis van die kennis hadden de burgemeester, het OM en de politie zich als lokale driehoek wel degelijk beter kunnen voorbereiden, zegt raadslid Ruud Verkuijlen op de website van de liberalen. Bij grootschalige evenementen is het niet ongebruikelijk om vooraf in de lokale driehoek tolerantiegrenzen vast te stellen.

Gedogen
Dat heeft meerdere voordelen, meent Verkuijlen. “Allereerst kan duidelijk worden gecommuniceerd naar burgers en deelnemers wat wel en niet gedoogd wordt tijdens het evenement. In het geval van Kleine had dat concreet opgeleverd, we respecteren de artistieke vrijheid van meningsuiting maar die houdt op zodra een artiest anderen oproept tot het plegen van een strafbaar feit”.

“Ten tweede had het voorkomen dat het OM een hele week nodig had voor haar afweging om al dan niet tot vervolging over te gaan. Die afweging had dan vooraf plaatsgevonden. En ten derde had de burgemeester niet naderhand het optreden van de politie hoeven steunen. Die steun zat dan al opgesloten in de tolerantiegrenzen”.

Transparant
De VVD vindt dat Broertjes een kans heeft laten liggen op meer transparante handhaving van de openbare. Ook omdat Lil’ Kleine zelf had aangegeven die tolerantiegrens wel te willen horen. Bij het aanbieden van zijn excuses aan Broertjes op het raadhuis merkte hij op; “Maar bel me de volgende keer op. Zeg dat u het niet normaal vindt, dan doe ik het niet meer.”