Broertjes : overredingskracht nodig bij asielplan

“Je wordt er niet vrolijk van, maar het is niet de enige werkelijkheid”. Zo reageert de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes op de negatieve reacties in de social media op het besluit van de Mediastad om enkele honderden vluchtelingen in het kader van een noodhulpplan op korte termijn te gaan opvangen.

door Frans Regtien 

Broertjes zegt dit in een gesprek met de lokale omroep RTi Hilversum. Volgens de burgemeester, die deze week namens een groot aantal gemeenten in het Gooi een gezamenlijk opvangverbond presenteerde, is het Gooi een welvarende provincie en heeft hij ook hoopgevende mails ontvangen.

Overredingskracht
“Ik ben er van overtuigd dat het plan maakbaar is. Dat zal inderdaad overredingskracht vragen, maar ik denk dat uiteindelijk de redelijkheid zal overwinnen”, aldus Broertjes, geconfronteerd met een onderzoek op de website Dichtbij.nl waarbij een grote meerderheid nee zei op de vraag of vluchtelingen in het Gooi van harte welkom zijn.

“Pas als we weten om welke locaties het precies gaat ( tot nu toe zijn dat opties, red.)gaan we naar de mensen toe. We gaan ze niet eerst nodeloos zenuwachtig maken, zo zei Broertjes verder. Hijzelf en andere leden van het college van B en W zullen de komende weken aanwezig zijn bij gesprekken met buurtbewoners over mogelijke huisvestingsplekken.

Leegstaande gebouwen
Hij benadrukte ook dat de noodopvang in eerste instantie in leegstaande gebouwen plaatsvindt. Omroepen en andere organisaties hebben die beschikbaar gesteld. Daarna wordt gekeken naar de positie van statushouders, die al een verblijfsvergunning hebben. Dan wordt gekeken of zij in Hilversum gehuisvest kunnen worden.