“Statushouders in Hilversum wellicht thuis opvangen”

Foto: You Tube.com

De Hilversumse wethouder en locoburgemeester Wimar Jaeger sluit niet uit dat er een beroep op burgers in de Mediastad wordt gedaan om zogeheten statushouders in huis te nemen. Statushouders zijn asielzoekers, die in ieder geval voor langere tijd in Nederland mogen verblijven.

Daarnaast heeft de gemeente besloten om in ieder geval zeker enkele honderden vluchtelingen te zullen opvangen. Jaeger noemde in een uitzending van de lokale omroep RTi Hilversum, gemaakt in samenwerking met haar mediapartners RTV NH en Hilversums Nieuws, een getal van 1500 a 1600 mensen, die gehuisvest zouden kunnen worden.

Prematuur
Een gemeentewoordvoerder noemde die getallen prematuur. Komende dinsdag gaat meer duidelijkheid komen op de plaatsen in Hilversum waar die mensen onderdak kunnen vinden. Luister hier naar het gesprek dat Joost Lammers van RTVNH en Frans Regtien van RTi Hilversum met hem hadden.

Jaeger zegt er inhoudelijk van overtuigd te zijn dat de opvang gespreid over enkele lokaties op kleine schaal moet gebeuren. “Het is nogal een verschil of je een opvangcentrum hebt waar een paar 100 mensen zitten, of een plaats waar 1000 of 1500 mensen zitten”.

“Daarnaast willen we discussie ook iets verbreden. Enerzijds moet je natuurlijk zorgen dat je de vluchtelingen opvangt, maar je moet zorgen voor de doorstroom van de statushouders, die mensen die in ieder geval voor langere tijd in Nederland kunnen verblijven”.

Trauma
“En dan ga je toch echt veel meer naar een kleinere schaal. De discussie is nu of je dat misschien nu thuis zou moeten doen voor een langere tijd. Er zitten haken en ogen aan, want er zijn natuurlijk ook mensen bij die een trauma hebben opgelopen. We hebben natuurlijk niet allemaal een psychologische studie achter de rug”.

“Als je mensen in huis hebt, heeft dat een ongelofelijke impact op je privacy. Maar je moet het ook niet uitsluiten. In Hilversum en het Gooi heb je natuurlijk best wel mensen die een groot huis hebben”.

“We hebben ruimte om mensen op te vangen, dat staat als een paal boven water. Dat is geen oproep naar 1500 of 1600 huishoudens, dat is niet aan de orde. Maar voor de groep statushouders geldt wel dat ze zo snel mogelijk de taal moeten leren. Ze moeten zich thuisvoelen. Als je dat gaat verbinden aan mensen hier in Hilversum zal dat proces veel sneller gaan. Dat is eigenlijk mijn oproep”.

Backyard
“Reacties als not in my backyard zullen er komen, maar ook als politicus komt er wel eens een moment dat je je rug recht moet houden. Het mag niet zo zijn dat je zegt dat je vluchtelingen opvangt, maar geen tijd hebt voor de mensen die nu op een wachtlijst staan om ergens te kunnen wonen”.

“Humanitair is het onacceptabel wat er gebeurt met vluchtelingen. Er is iets ernstig aan de hand, we moeten de handen spreiden en zeggen, kom hier. wij doen ons deel, wij willen zorgen dat het probleem opgelost words”, aldus Jaeger in een gezamenlijke uitzending van het Mediacentrum Gooi en Vechtstreek, een samenwerkingsverband van RTi Hilversum, RTV NH en HilversumsNieuws tijdens de Open Studio Dagen in Hilversum.