Wethouder en hoogleraar Klamer wil af van de euro

Foto: You tube.com

Volgens de Hilversumse SP wethouder Arjo Klamer zijn we allemaal beter af als de euro verdwijnt. Dat zei hij gisteravond in een lezing bij het Forum voor Democratie. Dat is een nieuwe internationale denktank, onder leiding van publicist Thierry Baudet.

Klamer is ook hoogleraar economie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. De kwestie van de euro zit Klamer al lange tijd hoog, schrijft de site Novini.nl. Klamer wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse criticus van de eenheidsmunt en dat al vanaf het eerste uur.

Instrument
“Het gaat niet alleen meer om geld”, zo doceerde Klamer. “Geld is een instrument. Daarom is het belangrijk om te bedenken in dienst waarvan het staat. Het gaat er om in hoeverre het geld het doel dient dat we nastreven. Draagt het bij aan de versterking van de sociale omgeving, versterkt het democratische waarden en garandeert het de conditie van de sterke economie?”

“We merken nu, en dat is mijn kritiek op de euro, dat de euro op alle drie die punten niet functioneert. Het ondermijnt eerder sociale waarden dan dat het die versterkt. Het ondermijnt eerder democratische waarden dan dat het die versterkt. En het blijkt ook niet goed te zijn voor de economie van Europa”.

Doelen
Wat er nu gebeurt, is dat de discussie heel snel weer vervalt in instrumentele discussies. Dat is kenmerkend voor onze tijd, dat instrumentalistische. Dat betekent dat we niet meer in doelen denken. We weten eigenlijk niet meer waar het goed voor is. Bijvoorbeeld als politici zeggen dat het doel economische groei is. De vraag is, waar is dat goed voor?

Zo ook in een bedrijf, waar men zich ten doel stelt winst te maken. U begrijpt mijn antwoord al, het moet gaan om de vragen, versterkt het sociale kwaliteiten, versterkt het de democratie, draagt het bij aan een sterkere economie? Die vragen worden niet gesteld en dus ook niet beantwoord.