Vroege Vogels nestelen zich in Almansweide

Foto: Frans Regtien

Put your money where your mouth is. Als je meer dan 30 jaar op radio en (later) televisie hebt gepredikt dat je duurzaam en energieneutraal moet zijn, dan moet je er zelf ook naar leven. Zo redeneerde Carla van Lingen toen ze samen met haar partner Joost Huijsing in het woonproject Almansweide stapte.

door Frans Regtien

Huijsing en van Lingen waren jarenlang verantwoordelijk voor het bekende en succesvolle VARA-programma Vroege Vogels. Voor de lokale omroep RTi Hilversum vertelden ze over hun motieven om mee te doen. Vorige week is door architect Mart Jan Oosterveld het bouwplan bij de gemeente ingediend en het woord is dus nu aan de politiek.

Nulenergie
Joost Huijsing:”In de tijd van Vroege Vogels dachten we steeds, als we 1 ding nog een keer willen dan is het een nulenergiehuis laten bouwen. Toen lazen we dat we dat gezamenlijk konden doen, zonder gezeur van projectontwikkelaars, die alleen maar geld kosten en ellende opleveren”.

Almansweide, in de wijk Anna’s Hoeve, is een project van 23 duurzame woningen. Deels grondhuizen, deels appartementen. Er zijn gemeenschappelijke tuinen en iedereen heeft ook zijn eigen tuin. En de bewoners bepalen zelf samen hoe het er allemaal van binnen uit komt te zien. Luister hier naar het gesprek met¬†Huijsing en van Lingen in het radioprogramma Wat leeft in Hilversum.

De vereniging die is opgericht , was verantwoordelijk voor de architect en kijkt voortdurend of alles financieel en bouwtechnisch haalbaar is. De plannen zijn de afgelopen 2 jaar door die toetsing wel hier en daar gewijzigd. Steeds worden nieuwe knopen doorgehakt, zegt Carla van Lingen.

“De buitenkant staat vast, maar binnen kunnen we aardig schoffelen. Alleen de wc ligt vast, naast de liftkoker. Eerst dacht ik, o jee, is dat wel iets voor mij, al dat vergaderen en zo. Maar nu, stel dat het zou ontploffen, wat ik overigens niet verwacht. Dan zou mijn gedachte meteen zijn, o god, we kunnen niet meer zonder onze buren”.

Bokkig
“Ik vond het heel bijzonder om te ontdekken dat iedereen kan inschikken en dat ook doet. Dan ga je toch niet bokkig zijn?” Haar partner vult aan: “Meestal moet je maar afwachten hoe je buren zijn. Nu kennen we ze al zo goed. Er zijn schatten van mensen bij, die ik echt niet meer wil missen. En je wil toch geen ruzie met je buren?”

Huijsing en Van Lingen hebben er wel vertrouwen in dat het wel goed komt met de gemeente. Als de aannemer is uitgekozen, gaat die aan de slag. De planning is dat de bouw voorjaar 2016 start. “Ik ga de verhuisauto bestellen voor het eerste kwartaal van 2017”, grijnst Joost Huijsing.

Hardlopen
En over het wonen in Hilversum zegt hij: “ik loop nog wel eens hard en als je een rondje van 25 kilometer om Hilversum doet, kom je op de zee na alle landschappen tegen die in Nederland voorkomen”. Instappen in het project is overigens nog mogelijk. Meer informatie op http://www.almansweide.nl

 

 

 

'

Reacties

article
4461
Vroege Vogels strijken neer in Almansweide
Put your money where your mouth is. Als je meer dan 30 jaar op radio
https://hilversum.nieuws.nl/nieuws/4461/vroege-vogels-nestelen-zich-in-almansweide/
2015-08-06T23:15:19+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/162/2015/08/06231457/Joost-en-Carla-Almansweide-2.jpg
Almansweide, Carla van Lingen, energieneutraal, Joost Huijsing, Vroege Vogels
Nieuws