Werkstraf na mishandeling op station Mediapark

Foto: Google Street View

De rechtbank heeft de 22-jarige Hilversummer Bryan R. een werkstraf van 120 uur opgelegd wegens mishandeling op het station Mediapark. De straf is veel lager dan de twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk die de officier van justitie voor ogen stond, zo meldt de Gooi en Eemlander.


Op 12 juli 2014 sloeg R. het slachtoffer op zijn gezicht. Het slachtoffer kwam door de klap ten val en lag een paar dagen in coma. De mogelijkheid bestaat dat hij blijvend concentratieproblemen en geheugenverlies zal houden.
De rechtbank meent dat de vuistslag die R. zijn voormalig beste vriend gaf, niet bedoeld was om zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken.

Bakje water
Geen van de bewijsmiddelen zegt iets over de kracht waarmee deze klap is gegeven. Verdachte verklaarde dat hij enorm geschrokken is van de gevolgen en dat dit absoluut niet zijn bedoeling is geweest. Het feit dat verdachte onmiddellijk na de klap een bakje water is gaan halen voor het slachtoffer wijst ook in die richting.’

Met deze uitspraak volgt de rechtbank advocaat M. van Vuuren die stelde dat het hier ging om een het geven van één ’droge klap’ zoals het juridisch wordt omschreven. De kans dat iemand daardoor zwaar lichamelijk letsel oploopt, is niet aanmerkelijk.

Steekpartij
De vechtpartij stond niet op zichzelf. Een steekpartij op 26 januari van dat jaar aan de Johannes Geradtsweg waarbij twee jongens de aanval met een mes van Tommy van de V. na een woordenwisseling ternauwernood overleefden, lag ten grondslag aan de klap.

Het slachtoffer was een belangrijke getuige tijdens dat proces en volgens R. had het slachtoffer zijn vriend Tommy van de V. verraden door een getuigenis af te leggen ten voordele van hemzelf. Van de V. kreeg vijf jaar cel en TBS wegens het neersteken van twee jongens.

Berouw
De officier van justitie vond dat verdachte weinig spijt betuigde en dat er opzettelijk een harde klap was uitgedeeld waardoor het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep. De rechtbank schrijft in haar vonnis dat ze juist tijdens de zitting overtuigd raakte van het berouw van de verdachte.