Hilversummers lenen minder dan gemiddeld

Foto: Flickr

Inwoners van de gemeente Hilversum lenen minder geld dan gemiddeld in Nederland. Gemiddeld leenden Hilversummers in 2014 2.576 euro, 6% minder dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Nederland Leent naar de leenbehoeftes in Nederland.

Hilversummers leenden in 2014 ook minder dan in 2013. Samen lenen ze een totaalbedrag van € 220.048.931. Per huishouden betekent dit gemiddeld € 5.385. Ongeveer 14% van de gezinnen met een lening in Hilversum kampt wel met betaalproblemen. Dat is weer meer dan in de rest van Nederland.

Persoonlijke leningen
De gemiddelde Nederlander heeft meer persoonlijke leningen lopen dan een inwoner van Hilversum. Huishoudens in Hilversum hebben gemiddeld een persoonlijke lening van € 1.196 lopen. Dit is lager dan de persoonlijke lening van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Inwoners van Hilversum zijn mogelijk minder geneigd geld te lenen voor duurdere aankopen.

Het beeld van de leencijfers kan een signaal zijn dat het vertrouwen in de economie in Hilversum lager is dan landelijk, zegt Nederland Leent. De organisatie deed onderzoek naar geld lenen in Nederland op basis van openbare leendata. Niet alleen werd gekeken naar het aantal leningen in een bepaalde gemeente. Ook het soort leningen dat mensen hebben werd onder de lopen genomen.