“Zoek de Gooise schaduw”

Foto: Twitter VVV Gooi en Vecht

Het Nationale Hitteplan, je hoort er veel over bij deze tropische temperaturen. Er is geen officieel gemeentelijk plan op dat gebied, maar de GGD Gooi en Vechtstreek is als partner in dat Nationale Hitteplan ook in onze regio actief om burgers en zorgverleners van tips en informatie te voorzien.


De GGD adviseert gemeenten ook bij het plannen van evenementen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is, zegt de instantie.

Sociaal isolement
“Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico. Ook kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer”.

“Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden”.

Sterfgevallen
“Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met een cardiovasculaire aandoening leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn elk jaar sterfgevallen te betreuren door aanhoudend warm weer”.

Het ongemak van hitte kan volgens de GGD beperkt worden door voldoende te drinken en alcoholgebruik te matigen. Verder is het advies om dunne kleding te dragen en in de schaduw te blijven tussen 12 en 16 uur. “Beperk lichamelijke inspanningen, houd de woning koel en zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten”.

Huisarts
“Overleg met de huisarts of apotheek als er vragen zijn over de gezondheid of het gebruik van medicijnen tijdens hitte”. Voor verdere vragen is de GGD zelf het aanspreekpunt. Op de foto de Gooise hei vandaag, waar ook de dieren de schaduw zoeken.